ΑΘΗΝΑ
11:43
|
20.09.2024
Το βέτο του Αργεντινού προέδρου Μιλέι ενάντια σε νομοσχέδιο για αύξηση των συντάξεων δεν μπόρεσε να ακυρωθεί από το κοινοβούλιο. Αστυνομική βία και «αποστασίες».
Διαδηλωτής συλλαμβάνεται έξω από το Κογκρέσο του Μπουένος Άιρες στις 11 Σεπτεμβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βέτο του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ενάντια σε νομοσχέδιο για την αύξηση των συντάξεων δεν μπόρεσε να υπερκεραστεί από την Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας χθες, καθώς δε συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για να ακυρωθεί το προεδρικό βέτο.

Έξω από το Κογκρέσο λάμβαναν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη αστυνομική καταστολή.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το βέτο του Μιλέι, με την αστυνομία να εκτοξεύει σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες εναντίον μιας ομάδας συγκεντρωμένων -συμπεριλαμβανομένων συνταξιούχων- που έσπασαν θυμωμένοι ένα φράγμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TN. Καμία επίσημη επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη, αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είχε γίνει ακόμα μία σύλληψη.

Ο Μιλέι μπλόκαρε ασκώντας βέτο την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση των συντάξεων κατά 8,1% που είχε αρχικά εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου κι αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τους συνταξιούχους που πλήττονται από τον ετήσιο πληθωρισμό που αγγίζει σχεδόν το 240%.

Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο ήταν δημοσιονομικά ανεύθυνο, γράφοντας στο διάταγμά του ότι «παραβιάζει προδήλως το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς δεν εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου ούτε καθορίζει την πηγή χρηματοδότησής του».

Μετά από μια συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, το βέτο του Μιλέι επικράτησε, με 153 από τους 257 βουλευτές να ψηφίζουν κατά του βέτο του προέδρου – λιγότερο από τα δύο τρίτα του σώματος που απαιτούνταν για να παρακαμφθεί.

Ογδόντα επτά βουλευτές ψήφισαν υπέρ και οκτώ απείχαν.

«Σήμερα, 87 ήρωες πάτησαν φρένο στους δημοσιονομικά εκφυλισμένους που προσπάθησαν να καταστρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το οποίο οι Αργεντινοί εργάστηκαν τόσο σκληρά για να επιτύχουν», πανηγύρισε ο Μιλέι σε μια ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X.

«Προφανώς οι πολιτικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εμείς οι Αργεντίνοι είμαστε ανόητοι και δεν βλέπουμε τους κακόβουλους ελιγμούς τους για να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά επιλέγει να πει στους Αργεντινούς μια άβολη αλήθεια αντί για ένα άνετο ψέμα», έγραψε.

Το κόμμα La Libertad Avanza του Μιλέι αποτελεί μειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και διχάζεται από εντάσεις. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές του κεντρώου Unión Cívica Radical (UCR), της κινητήριας δύναμης πίσω από το νόμο για την αύξηση των συντάξεων, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι άλλαξαν τη θέση τους και τάσσονταν πλέον υπέρ του βέτο.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνάντηση πέντε βουλευτών του UCR με τον Πρόεδρο Μιλέι στο προεδρικό μέγαρο Casa Rosada την Τρίτη.

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε νόμους χωρίς να ξέρουμε πώς θα πληρωθούν. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε ό,τι δεν έχουμε, δεν υπάρχουν χρήματα», είπε η βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος Τζουλιάνα Σαντιγιάν στην ομιλία της στο κοινοβούλιο, απηχώντας ένα από τις συνθήματα του Μιλέι.

Το νομοσχέδιο που καταργήθηκε από τον Μιλέι χορηγούσε αύξηση 8,1% στους συνταξιούχους. Η κατώτατη σύνταξη στην Αργεντινή ισοδυναμεί με 230 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Πολλοί συνταξιούχοι ήταν μεταξύ εκείνων που συγκρούστηκαν με την αστυνομία ή προσήχθησαν.

Η Πατρίσια ντε Λούκα, ψυχολόγος που μόλις συνταξιοδοτήθηκε, είπε ότι ένιωθε «προδομένη» από τους βουλευτές και «απελπισμένη».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης της La Libertad Avanza έχει εφαρμόσει ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί την κατεξοχήν προτεραιότητά του και το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Αργεντινή κατέγραψε το πρώτο της πλεόνασμα από το 2008 χάρη σε τεράστιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 4,2%, τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 5% και μια τεράστια πτώση από το 25,5% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ακόμα στο 236,7%.

Οι επικριτές της λιτότητας που επιβάλλει ο Μιλέι δηλώνουν ότι η απότομη πτώση του πληθωρισμού και άλλες φαινομενικές οικονομικές νίκες έχουν επιτευχθεί εις βάρος των φτωχών και των εργατικών τάξεων και λόγω του στραγγαλισμού της οικονομίας.

Το βέτο του Μιλέι πυροδότησε ιδιαίτερα οργή καθώς ήρθε παράλληλα με την προεδρική απόφαση για αύξηση 102 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της πρόσφατα μετονομασμένης κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών SIDE – που αντιστοιχεί σε αύξηση 700% – χωρίς να απαιτείται αιτιολόγηση δαπανών.

Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, με ανεργία 7,7%. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με ιδιωτικές εκτιμήσεις, τις οποίες ο ίδιος ο Μιλέι έχει χαρακτηρίσει ακριβείς.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από το Κογκρέσο πριν από τη συζήτηση, αφού συνταξιούχοι, κόμματα της αντιπολίτευσης, κοινωνικά κινήματα και η CGT, η κύρια ομπρέλα των εργατικών συνδικάτων της χώρας, δήλωσαν ότι θα διαδηλώσουν.

«Πρόκειται για μια υπερβολική επιχείρηση ασφαλείας, φαίνεται ότι ερχόμαστε σε πόλεμο, όχι σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση», είπε η περονίστρια βουλεύτρια Σεσίλια Μορό καθώς έμπαινε στο Κογκρέσο τα ξημερώματα.

Οι αμφιλεγόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μιλέι έχουν πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις φέτος, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες, αναποδογύρισαν και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Η περονίστρια βουλεύτρια Βικτόρια Τολόσα Παζ επέκρινε τον Μιλέι για την κατάργηση του νομοσχεδίου. Η βουλεύτρια του Unión por la Patria κάλεσε τους συνταξιούχους να είναι «μέρος της οικονομικής ανάκαμψης» και «να μην μείνουν στο όριο της φτώχειας».

Επέκρινε επίσης τους βουλευτές του UCR που άλλαξαν τη στάση τους μετά από συνομιλίες με τον Μιλέι, ο οποίος συνήθως προτιμά να μένει μακριά από την πολιτική του Κογκρέσου.

«Σε 45 ημέρες δεν έγινε τίποτα που να κάνει τους Ριζοσπάστες να αλλάξουν τη θέση τους», είπε η Τολόσα Παζ.

«Πρέπει να τους ρωτήσετε τι τους παρακινεί σήμερα να αλλάξουν μια πολιτική θέση», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα