Τη δραματική κατάσταση της οικονομίας στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης καταγράφει νέα έκθεση του οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD) σημειώνοντας πως ως την αρχή του 2024, αποδεκατίστηκε περίπου το 96% των αγροτικών εκτάσεων και χωραφιών και θερμοκηπίων και αρδευτικών συστημάτων, αγροτικών μηχανημάτων και αποθηκών γεωργικών προϊόντων.
Επίσης το 82% των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε μερικώς ή ολοσχερώς. Ως τον Ιούνιο του 2024, η οικονομία της Γάζας συρρικνώθηκε πάνω από το 1/6 στο επίπεδο του 2022.
Επισημαίνεται επίσης πως στη Λωρίδα της Γάζας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 81% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Στη Γάζα, τα 2/3 των θέσεων εργασίας (που είχαν καλυφθεί από περίπου 201.000 εργαζόμενους) που υπήρχαν πριν τον πόλεμο, χάθηκαν ως τον Ιανουάριο του 2024.
Economic crisis worsens in occupied Palestinian territory amid ongoing Gaza conflict.
— UN Trade and Development (@UNCTAD) September 12, 2024
A @UN Trade & Development (@UNCTAD) report reveals a severe economic crisis, driven by collapsing GDP per capita, widespread poverty & soaring unemployment.
Full story: https://t.co/HokZS8cx30 pic.twitter.com/tSrs253aza
Άσχημη κατάσταση και στη Δυτική Όχθη
Στη Δυτική Όχθη μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 η οικονομική κατάσταση των Παλαιστινίων επίσης επιδεινώθηκε καθώς το 96% κατέγραψε μειωμένη δραστηριότητα και πάνω από το 42% απέλυσε προσωπικό.
Στη Δυτική Όχθη,χάθηκαν 306.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία ανέβηκε από το 12% στο 32%. Οι απώλειες εισοδήματος στους Παλαιστίνιους της περιοχής ξεπέρασαν σε αξία τα 25,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 80% των επιχειρήσεων έκλεισε ή ανέστειλε μερικώς τις δραστηριότητές του.
Η αρχική αισιοδοξία για αύξηση του ΑΠΕ στη Δυτική Όχθη τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 ανατράπηκε καθώς στο τέλος του 2023 υπήρξε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9%.
Τώρα η φτώχεια επηρεάζει όλο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας και επιδεινώνεται ραγδαία και στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.
Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η φετινή 30η επέτειος των «ειρηνευτικών» συμφωνιών του Όσλο για το παλαιστινιακό συνέπεσε με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη και την πρόκληση των χειρότερων ζημιών που έχει ζήσει ο παλαιστινιακός λαός στη νεότερη Ιστορία του.