ΑΘΗΝΑ
11:30
|
20.09.2024
Τέσσερις υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας. «Αυτή η υπόθεση αφορούσε εξ αρχής την ελευθερία του λόγου».
Ο Ομάλι Γεσιτέλα είναι ο ιδρυτής του Αφρικανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (APSP) και του Κινήματος Uhuru
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένων Πολιτείες καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας ως ανεπίσημοι κατάσκοποι, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι Ομάλι Γεσιτέλα, 82 ετών, η Πένι Χες, 78 ετών, Τζέσι Νέβελ, 34 ετών και Αουγκούστους Ρόμεν, 38 ετών, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το ορκωτό ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Τάμπα της Φλόριντας έκρινε τους τέσσερις κατηγορούμενους αθώους από την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Ομάλι Γεσιτέλα είναι ο ιδρυτής του Αφρικανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (APSP) και του Κινήματος Uhuru. Οι Χες και Νέβελ είναι λευκοί εταίροι των δύο προαναφερθέντων οργανώσεων ενώ ο Ρόμεν είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Black Hammer» στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής των τεσσάρων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή οι τέσσερις ακτιβιστές πραγματοποίησαν μια σειρά από ενέργειες σε αμερικανικό έδαφος εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης από το 2015 έως το 2022. Κατηγορήθηκαν επίσης ότι χρηματοδοτούνταν από τον Αλεξάντρ Ιόνοφ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης Κίνημα Αντι-παγκοσμιοποίησης της Ρωσίας, μ’ έδρα τη Μόσχα. Ο Αλεξάντρ Ιόνοφ φέρεται να χρησιμοποιούσε το APSP, το Κίνημα Uhuru και το «Black Hammer» για την προώθηση ρωσικών πολιτικών συμφερόντων, για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας κ.ά..

«Οι δράσεις του Ιόνοφ ήταν κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB)», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και προσθέτει ότι οι τέσσερις Αμερικανοί ακτιβιστές γνώριζαν πως ο Ιόνοφ ενεργούσε υπέρ της ρωσικής ηγεσίας.

Μεταξύ των ενεργειών που αναφέρθηκαν από τους εισαγγελείς ήταν η σύνταξη από την APSP το 2015 μιας αναφοράς προς τον ΟΗΕ που κατηγορούσε τις ΗΠΑ για γενοκτονία κατά του αφρικανικού λαού. Ο Ιόνοφ φέρεται επίσης να επιχείρησε να επηρεάσει τις δημαρχιακές εκλογές του 2017 στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντας, στις οποίες ο Νέβελ ήταν υποψήφιος.

Ο Λέοναρντ Γκούντμαν, δικηγόρος του Χες, είπε στους Tampa Bay Times ότι η δίωξη των τεσσάρων ακτιβιστών είναι μια απόπειρα λογοκρισίας των φιλορωσικών απόψεων τους. «Αυτή η υπόθεση αφορούσε εξ αρχής την ελευθερία του λόγου», είπε ο δικηγόρος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Οι τέσσερις ακτιβιστές σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα