ΑΘΗΝΑ
00:37
|
20.09.2024
Σε αποχή από τη θρησκευτική βία κάλεσε ο προσωρινός ηγέτης του Μπαγκλαντές μετά από αναφορές για εκτεταμένη βία σε βάρος Ινδουιστών και άλλων μειονοτήτων.
Ο προσωρινός ηγέτης του Μπαγκλαντές, Μοχάμαντ Γιουνούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κανείς δεν πρέπει να πράττει με τρόπο που «βλάπτει τη θρησκευτική αρμονία» στο Μπαγκλαντές, δήλωσε την Πέμπτη ο προσωρινός ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ Γιουνούς. Προχώρησε στην δήλωση εν μέσω αναφορών για θανατηφόρα βία κατά Ινδουιστών και άλλων μειονοτήτων στη χώρα μετά την ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.

«Κανείς δεν πρέπει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Αν κάποιος δημιουργήσει αταξία στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα τον τιμωρήσουμε», δήλωσε ο Γιουνούς, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την Dhaka Tribune. Ορκίστηκε να οικοδομήσει ένα «δημοκρατικό Μπαγκλαντές» για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Γιουνούς ορκίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές στις 8 Αυγούστου, μετά την παραίτηση της Χασίνα μετά από εβδομάδες βίαιων διαμαρτυριών. Η εξέγερση ξεκίνησε αρχικά ως φοιτητική διαδήλωση ενάντια στις μεροληπτικές κρατήσεις εργασίας για συγγενείς βετεράνων που πολέμησαν στον απελευθερωτικό πόλεμο της χώρας από το Πακιστάν, αλλά αργότερα πήρε άλλα χαρακτηριστικά. Περίπου 600 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τις επόμενες ημέρες, οργανώσεις για τα δικαιώματα και διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με αναφορές για επιθέσεις σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ινδουιστών, που αποτελούν περίπου το 9% του πληθυσμού. Αντιδρώντας στις καταγγελίες, το Νέο Δελχί δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης. Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, κάλεσε επίσης τον Γιουνούς να διασφαλίσει την ασφάλεια της κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη παρουσία της Χασίνα στην Ινδία, όπου αρχικά ήθελε να μείνει για λίγο μετά την ανατροπή της, έχει περιπλέξει επίσης τις προσπάθειες του Νέου Δελχί να οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση με την προσωρινή κυβέρνηση. Η πρώην πρωθυπουργός απέτυχε να αναχωρήσει για το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήταν ο αρχικός της προορισμός.

Ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των Ινδουιστών προκλήθηκαν όταν το Τμήμα Προσωπικού του Προέδρου του Μπαγκλαντές ζήτησε στις 24 Αυγούστου να συντάξει έναν κατάλογο με ινδουιστές αξιωματικούς σε επίπεδο γραμματέα. Η Ντάκα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι η λίστα είχε σκοπό να ταυτοποιήσει τέτοιους αξιωματικούς μόνο για να μπορούν να προσκληθούν σε μια θρησκευτική εκδήλωση.

Εν τω μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε την ινδουιστική κοινότητα της χώρας να σταματήσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την Durga Puja, ένα σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικο-πολιτιστικό γεγονός στην περιοχή της Βεγγάλης, κατά τη διάρκεια του Αδδάν και του Σαλάχ, που τελούνται από μουσουλμάνους. Η Durga Puja, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της κοινότητας των ινδουιστών της Βεγγάλης και περιλαμβάνει μουσική και οργάνωση πολιτιστικών παραστάσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα