ΑΘΗΝΑ
11:57
|
20.09.2024
Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους καθώς ο τυφώνας «Μπεμπίνκα» πλήττει τη Σανγκάη και τις ανατολικές ακτές της Κίνας.
Τυφώνας «Μπεμπίνκα»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους καθώς ο τυφώνας «Μπεμπίνκα» πλήττει τη Σανγκάη και τις ανατολικές ακτές της Κίνας.

Ο τυφώνας είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την περιοχή από το 1949 και έκανε την εμφάνισή του σήμερα.

Ο τυφώνας, μετά την πορεία του από τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έφτασε στη Σανγκάη γύρω στις 07:30 τοπική ώρα, με ανέμους που φτάνουν τα 151 χιλιόμετρα την ώρα, καθιστώντας τον τον πιο ισχυρό που έχει καταγραφεί εκεί από το 1949, και συγκεκριμένα από τον τυφώνα Γκλόρια.

Η πόλη, με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει επηρεαστεί σοβαρά, με τις αρχές να προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρύνουν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. Στο νησί Τσονγκμίνγκ, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, 9.000 άνθρωποι επίσης εκκενώθηκαν.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές, με περισσότερα από 10.000 δέντρα να έχουν ξεριζωθεί και με αυτοκινητόδρομους να έχουν κλείσει για την κυκλοφορία από τη 1 τα ξημερώματα. Το όριο ταχύτητας στους δρόμους της Σανγκάης έχει μειωθεί σε 40 χιλιόμετρα την ώρα. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές καθώς η άφιξη του τυφώνα συνέπεσε με το φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου, με τις γιορτές της Σελήνης, γεγονός που εντείνει την αναστάτωση καθώς ακυρώθηκαν 570 δρομολόγια τρένων και όλες οι πτήσεις από τα δύο κεντρικά αεροδρόμια της πόλης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ισχυρή βροχόπτωση και τους ανέμους που αναμένονται στις επαρχίες Τζιανγκσού, Ζετζιάνγκ και Ανούι. Παράλληλα, ο τυφώνας συνεχίζει να χάνει δύναμη, αλλά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ανησυχητικές. Η Κίνα, η μεγαλύτερη εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τυφώνες που σχηματίζονται πιο κοντά στις ακτές, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές.

Ο «Μπεμπίνκα» προκάλεσε ήδη σοβαρές καταστροφές στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, με τον θάνατο 6 ατόμων από πτώσεις δέντρων. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο τυφώνας «Γιάγκι»έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας πάνω από 400 θανάτους στη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη.

Η καταστροφή που προκαλεί ο «Μπεμπίνκα» αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται ολοένα και πιο συχνές και εντονότερες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα