ΑΘΗΝΑ
18:38
|
19.09.2024
Εφ'όλης της ύλης απόψε η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου Προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν.
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που έδωσε απόψε ο Ιρανός νέος Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν φρόντισε να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, με πρώτες τις γυναίκες αξιοποιώντας ως αφορμή τη δεύτερη επέτειο θανάτου της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί μετά από σύλληψη της αστυνομίας ηθών επειδή δεν φορούσε ως όφειλε την ισλαμική μαντίλα.

Ο Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε από εδώ και πέρα η αστυνομία ηθών «να μην ενοχλεί» τις γυναίκες που δεν φορούν την υποχρεωτική μαντίλα δημοσίως, τονίζοντας:

«Η αστυνομία ηθών υποτίθεται ότι δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπη με (τις γυναίκες), θα φροντίσω να μην τις ενοχλεί».

Υπενθύμισε δε πως τότε, ακόμη και ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι (οι αστυνομικοί αυτοί) «δεν είχαν δικαίωμα να έρθουν αντιμέτωποι με τις γυναίκες».

Η θέση αυτή δεν διατυπώνεται πρώτη φορά από τον Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε υποσχεθεί να αποσύρει από τον δρόμο την αστυνομία ηθών, μονάδα αρμόδια να επιβλέπει πώς φορούν οι γυναίκες την υποχρεωτική μαντίλα.

Παράλληλα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν ανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να χαλαρώσει τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο Διαδίκτυο, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων του 2022, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό στις πλατφόρμες Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.

Τι είπε για τους υπερηχητικούς πυραύλους και τους Χούθι

Σε ό,τι αφορά τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους που χρησιμοποίησαν την Κυριακή για πρώτη φορά οι Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Χούθι κατά του Ισραήλ, ο Ιρανός Πρόεδρος διέψευσε ότι μεταφέρθηκαν οι πύραυλοι και άλλα όπλα προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει πράγματι υπερηχητικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό του αλλά δεν τους  έχει παραχωρήσει στο κίνημα Ανσαραλλάχ της Υεμένης.

«Το Ιράν δεν μετέφερε κανέναν από τους υπερηχητικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Υεμενίτες στο Ισραήλ. Το Ιράν και η Υεμένη έχουν την ίδια άποψη σχετικά με το Ισραήλ, φυσικά. Έχουμε πυραυλική ισχύ, αλλά οι ίδιοι οι Υεμενίτες έχουν τη δική τους τεχνολογία», τόνισε ο Πεζεσκιάν.

Σε άλλο σημείο επισήμανε πως η χώρα του θα συνεχίσει την ανάπτυξη του εγχώριου βαλλιστικού προγράμματός της στο πλαίσιο μέτρων θωράκισης της ασφάλειας από όσους επιβουλεύονται το Ιράν. «Εάν δεν έχουμε πυραύλους, όπως η Γάζα, θα μας βομβαρδίσουν όποτε θέλουν» είπε χαρακτηριστικά!

Για τις σχέσεις Τεχεράνης-Ριάντ

Σε ότι αφορά τις σχέσεις  με χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου ο Ιρανός Πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία αποκαλώντας τις δύο χώρες «αδελφικές». Ανακοίνωσε επίσης πως επιθυμεί να επισκεφθεί το Ριάντ με την πρώτη ευκαιρία, προσθέτοντας: «Είμαστε αδέλφια, επομένως, δεν υπάρχει χώρος για εχθρότητα. Χαιρετίζω κάθε κίνηση που μπορεί να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ Μουσουλμάνων».

Με τη δήλωση αυτή ο Πεζεσκιάν θύμισε τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Κίνας όταν τον Μάρτιο του 2023 πέτυχε Ιράν και Σαουδική Αραβία να εκτονώσουν τις διμερείς εντάσεις και να αποκαταστήσουν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, δίνοντας νέα «ζωή» σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που είχαν υπογράψει το 2001.

Δεν στέλνουμε πυραύλους στη Ρωσία

Επίσης, απέρριψε τις πρόσφατες κατηγορίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. πως το Ιράν στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, τονίζοντας: «Το Ιράν και η Ρωσία συνεργάζονται…Δεν θέλουμε να πάρουμε την πλευρά μίας εκ των εμπόλεμων πλευρών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία».

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Πεζεσκιάν τόνισε: «Οι Αμερικανοί πρέπει να δείξουν πως δεν είναι εχθρικοί απέναντί μας. Δεν κάναμε εμείς βάσεις γύρω από τη χώρα τους, ούτε τους επιβάλλαμε κυρώσεις».

Δεν παρέλειψε τη διεθνή συμφωνία του 2016 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί Προέδρου Ντ. Τραμπ το 2018 λέγοντας πως η συμφωνία «JCPOA»  ή κάτι παραπλήσιο «μπορεί να αναζωογοννηθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα