ΑΘΗΝΑ
08:38
|
20.09.2024
Αντιστροφή της τάσης των ψηφοφόρων να απέχουν από τις εκλογές, διαμαρτυρόμενοι για τον έλεγχο από την Ινδία, εκτιμούν αναλυτές για τις εκλογές στο Κασμίρ.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιστροφή της πολύχρονης τάσης αποχής προβλέπουν αναλυτές, στις τοπικές εκλογές που ξεκινούν αύριο Τετάρτη 18/9 στο Κασμίρ, καθώς οι πολίτες που επί σειρά ετών μποϊκόταραν τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ινδικής κυριαρχίας, εμφανίζονται πρόθυμοι να ανατρέψουν αυτή την τάση και να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να αρνηθούν στο κόμμα του Ναρέντρα Μόντι την εξουσία να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Η ψηφοφορία είναι η πρώτη εδώ και μια δεκαετία και η πρώτη από τότε που η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Μόντι, το 2019, κατάργησε το ειδικό καθεστώς της περιοχής με μουσουλμανική πλειοψηφία και υποβάθμισε την πρώην πολιτεία σε ομοσπονδιακά διοικούμενη περιοχή, κίνηση που αντιμετωπίστηκε από τους κατοίκους του Κασμίρ ως επίθεση στην ταυτότητα και την αυτονομία τους.

Οι εκλογές θα επιτρέψουν στους κατοίκους να έχουν τη δική τους περιορισμένη κυβέρνηση και ένα τοπικό κοινοβούλιο που ονομάζεται συνέλευση, αντί να παραμείνουν υπό την άμεση κυριαρχία του Νέου Δελχί. Οι τελευταίες εκλογές για τη συνέλευση της περιοχής διεξήχθησαν το 2014, μετά τις οποίες το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (Bharatiya Janata Party) του Μόντι κυβέρνησε για πρώτη φορά την περιοχή σε συνασπισμό με το τοπικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, έως το 2018 που η κυβέρνηση κατέρρευσε με την αποχώρηση του BJP από τον συνασπισμό.

Το Κασμίρ είναι χωρισμένο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που από το 1947 έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχό του. Το 2019, το ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα της περιοχής χωρίστηκε σε δύο εδάφη, το Λαντάκ και το Τζαμού-Κασμίρ, που κυβερνώνται απευθείας από το Νέο Δελχί. Η περιοχή βρίσκεται σε έξαρση από τότε που έχασε τη σημαία, τον ποινικό κώδικα και το σύνταγμά της.

Οι κάλπες στο παρελθόν, στο Κασμίρ, αμαυρώθηκαν από βία, μποϊκοτάζ και νοθεία, παρόλο που η Ινδία τις χαρακτήρισε νίκη επί του αυτονομισμού. Αυτή τη φορά, το Νέο Δελχί λέει ότι οι δημοσκοπήσεις εγκαινιάζουν τη δημοκρατία μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες διαμάχης. Ωστόσο, πολλοί ντόπιοι βλέπουν την ψηφοφορία ως ευκαιρία όχι μόνο για να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους αλλά και για να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στις αλλαγές του 2019.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις. Η δεύτερη και η τρίτη φάση έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν στις 8 Οκτωβρίου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εκείνη την ημέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα