ΑΘΗΝΑ
19:24
|
19.09.2024
Χωρίς να είναι ο μόνος, ο στρατηγός Ζαλούζνι έκρινε ότι η εισβολή στο Κουρσκ θα αποτελούσε «τζογάρισμα», την ώρα που οι Ρώσοι επελαύνουν στο Ντονμπάς.
«Ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ που η Ρωσία δεχόταν εισβολή», ανέφερε στο POLITICO ένας τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένοι από τους ανώτατους διοικητές του στρατού της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Βάλερι Ζαλούζνι, νυν πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Λονδίνο, προέβαλαν έντονες αντιρρήσεις όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε για πρώτη φορά την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας νωρίτερα φέτος και πίεσε για αυτήν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO.

Μιλώντας με Ουκρανούς στρατιώτες, το αμερικανικό μέσο κατέγραψε ενθουσιασμό για τη μεταφορά του πολέμου μέσα στο διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.

«Ένιωσα τον εαυτό μου κομμάτι της ιστορίας, γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσία δεχόταν εισβολή», ανέφερε στην εφημερίδα ένας τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης.

Όπως πρόσθεσε, «δεν νιώθαμε τον πόνο που νιώθαμε όταν πολεμούσαμε μέσα στην Ουκρανία και καταστρέφαμε κτίρια. Τότε νιώθουμε ότι βλάπτουμε μέρος του εαυτού μας, αλλά στο Κουρσκ δεν μας βαραίνει το βάρος αυτής της θλίψης».

Σύμφωνα με το POLITICO, πολλοί συμπολεμιστές του τραυματία που έδωσε συνέντευξη συμμερίζονταν τον ενθουσιασμό του, αυτό ωστόσο δεν ίσχυε για πολλούς από τους ανωτέρους τους.

Άλλος ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός που αντιτάχθηκε στην επίθεση ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ευρέως αναγνωρισμένος Εμίλ Ισκούλοβ, διοικητής της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιθέσεως της Ουκρανίας.

Απολύθηκε τον Ιούλιο εν μέσω διαμαρτυριών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς που ζητούσαν να παραμείνει στη θέση του. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί διοικητές που έχουν αδιαμφισβήτητη εξουσία στους κόλπους του προσωπικού, που έχουν νικηφόρο ιστορικό μάχης και εμπειρία μεγάλου πολέμου, βρίσκονται σε δυσμένεια από την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων», είπαν οι διοικητές σε ένα βίντεο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ζαλούζνι «ένιωσε ότι επρόκειτο για τζογάρισμα»

Σύμφωνα με το POLITICO, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκείνη την εποχή ότι ο λόγος για την απόλυση του Ισκούλοβ ήταν «αντίθεσή του σε ένα στόχο που δεν αντιστοιχούσε στη δύναμη της ταξιαρχίας».

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς που μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Ισκούλοβ αντιτάχθηκε στην επιχείρηση στο Κουρσκ, φοβούμενος ότι η ταξιαρχία του θα μπορούσε τελικά να εκτεθεί πολύ στη Ρωσία και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.

Η αντίρρηση του Ζαλούζνι για την εισβολή, εν τω μεταξύ, ήταν ότι δεν υπήρχε σαφές επόμενο βήμα μετά την επιτυχή παραβίαση των συνόρων από επίλεκτες ουκρανικές μονάδες που προέρχονται από τέσσερις ταξιαρχίες, σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους.

Ο Ζαλούζνι ρώτησε: μόλις αποκτήσετε το προγεφύρωμα, τι γίνεται μετά; «Δεν πήρε ποτέ ξεκάθαρη απάντηση από τον Ζελένσκι», είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τζογάρισμα», είπε.

Ο Ζαλούζνι δεν απάντησε σε αίτημα του POLITICO για σχόλιο σχετικά με την επιχείρηση στο Κουρσκ, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν κατάφερε ούτε να έρθει σε επαφή με τον Ισκούλοβ, αλλά ένας συνάδελφός του είπε ότι δεν θα δεχόταν κανένα αίτημα για σχόλιο.

Το ερώτημα που φέρεται να έθεσε στον Ζελένσκι ο Ζαλούζνι παραμένει κρίσιμο, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς Ουκρανοί αλλά και Δυτικοί που δεν έχουν πειστεί για την βιωσιμότητα της επιχείρησης ανησυχούν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να παγιδευτούν στο εσωτερικό της Ρωσίας με αποθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το επιχείρημά τους, σύμφωνα με το POLITICO, περιλαμβάνει επίσης ότι η ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων στο Κουρσκ σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν την ουκρανική γραμμή στο Ντονιέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους, πλήττουν την πόλη Ποκρόβσκ και εντείνουν τις επιχειρήσεις τους προελαύνοντας προς και κατά μήκος ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τις πόλεις Ντονιέτσκ και Ζαπορίζια πιέζοντας την ουκρανική γραμμή άμυνας Ουκρανίας γύρω από το Βουλεντάρ.

Επιμένει στη σκοπιμότητα της εισβολής ο Ζελένσκι – Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές τακτικές προόδους νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ, ενός σημαντικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ορισμένων από τις πιο σημαντικές σιδηροδρομικές οδούς εφοδιασμού της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο στην ετήσια συνάντηση της διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που συγκεντρώνει Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η κατάσταση στο Ντονιέτσκ ομαλοποιείται, αν και παραδέχτηκε ότι παραμένει δύσκολη. «Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ, αν μιλάμε για το Ποκρόβσκ, έχει βελτιωθεί ελαφρώς», είπε.

Ο Ζελένσκι συνέδεσε τις μάχες στο Κουρσκ και το Ντονιέτσκ, υποδηλώνοντας ότι η επίθεση στο Κουρσκ ανάγκασε τους Ρώσους να μετατοπίσουν πόρους μακριά από τις πρώτες γραμμές του Ντονιέτσκ. «Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των οβίδων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ντονμπάς, στο Ποκρόβσκ, πριν από την επιχείρηση στο Κουρσκ, ήταν 1 προς 12. Σήμερα είναι 1 προς 2,5», ισχυρίστηκε.

Ο στρατηγός Ολεξάντερ Σίρσκι, αντικαταστάτης του Ζαλούζνι στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού, αναπαρήγαγε το επιχείρημα, λέγοντας πρόσφατα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν καταλάβει σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός της Ρωσίας, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να μεταφέρει μερικά έμπειρα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στο Ντονμπάς στο Κουρσκ.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίσουν να σημειώνουν κάποιες τακτικές επιτυχίες στο Ντόνετσκ και να διατηρήσουν την αδυσώπητη ώθησή τους, αναφέρει το POLITICO. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες με τους οποίους μίλησε το μέσο, οι ουκρανικές απώλειες αυξάνονται ραγδαία στο Ντονιέτσκ, αναγκάζοντας τον Σίρσκι να αρχίσει να αναδιατάσσει ορισμένες μονάδες από το Κουρσκ για να ενισχύσει την άμυνα στο Ντονιέτσκ.

Οι Ρώσοι «θεωρούσαν πιθανό αλλά δεν πίστευαν ότι θα επιτεθούμε» στο Κουρσκ

«Συλλάβαμε, ωστόσο, 200 Ρώσους στρατιώτες στην πορεία», είπε στο POLITICO ο τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης.

«Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι στρατιώτες που συνελήφθησαν είπαν ότι τους είχαν πει ότι ήταν πιθανό να επιτεθούμε, αλλά αυτοί και οι διοικητές τους δεν το πίστευαν», πρόσθεσε ο «Σεργκέι». «Οι περισσότεροι ήταν στρατεύσιμοι από τα Ουράλια ή γύρω από τη Μόσχα», ανέφερε.

Βασικό συστατικό για την ταχεία προέλαση των Ουκρανών, είπε, ήταν η χρήση drones First Person View (FPV). «Ήταν απαραίτητα για εμάς και μας βοήθησαν να αποτρέψουμε τη δημιουργία αντεπιθέσεων», είπε ο Σεργκέι.

Πριν τραυματιστεί βαριά από ένα ρωσικό drone που εξερράγη κοντά του, η ταξιαρχία του είχε αρχίσει να προελαύνει ξανά μετά την κατασκευή ορισμένων αμυντικών οχυρώσεων. Ο Σεργκέι είπε ότι σταμάτησαν για τον εκ νέου ανεφοδιασμό και για να βεβαιωθούν ότι οι υλικοτεχνικές γραμμές τους δεν ήταν πολύ πιεσμένες, υποδηλώνοντας ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας αποφάσισε -προς το παρόν- να κρατήσει το προγεφύρωμα του Κουρσκ, αναφέρει το POLITICO.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα