ΑΘΗΝΑ
15:25
|
22.11.2024
Έρευνα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άστον καταγράφει αρνητικό τον έως τώρα αντίχτυπο του Brexit.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία νέα μελέτη που πραγματοποίησε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Άστον (Aston University Business School) έβαλε στη ζυγαριά τις συνέπειες του Brexit και αποφάνθηκε πως οι οικονομικές επιπτώσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέσσερα χρόνια μετά, οδηγούν σε «διαρκείς προκλήσεις» στην εμπορική ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και σε μείωση των βρετανικών εξαγωγών προς την ενιαία αγορά κατά 27%.

Αυτό κυρίως αποδίδεται στην αύξηση των γραφειοκρατικών ελέγχων, οι οποίοι κυρίως επηρεάζουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Το φαινόμενο συμβαίνει, μεταξύ άλλων, επειδή οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να μειώσουν τον χρόνο των ελέγχων και βέβαια ούτε τα απαραίτητα πρακτικά εφόδια, ώστε να μειώσουν το κόστος.

Επισημαίνει ακόμη πως η τάση αυτή στο εμπόριο αναμένεται να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί εκτιμώντας πως οι επιπτώσεις ειδικά στις εμπορικές σχέσεις του ΗΒ και της Ε.Ε. δεν είναι μία «βραχυπρόθεσμη διατάραξη αλλά βαθιές δομικές αλλαγές που είναι πιθανό να επιμείνουν».

Καταγράφεται επίσης τάση επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών την περίοδο 2021-23 και μείωση κατά 32% στις εισαγωγές από την Ε.Ε.

Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές της Βρετανίας σε χώρες της Ε.Ε. μειώνονται κατά τουλάχιστον 17% και οι εισαγωγές κατά 23%.

Τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών παρουσιάζουν τα νωπά φρούτα και οι ξηροί καρποί καθώς μειώθηκαν κατά 73,46%.
Ο αγροτικός τομέας, εκείνος της κλωστοϋφαντουργίας αλλά και οι κατασκευαστές ξύλου και χαρτιού μοιάζει να είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ οι εξαγωγές κάποιων τομέων, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και της καπνοβιομηχανίας, δείχνουν πιο ανθεκτικές.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να αναζητήσει τρόπους για να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία και ζητά την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ ανά τομέα  ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και για τις δύο πλευρές.

Όπως πάντως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Euronews η κυβέρνηση Στάρμερ έχει προς το παρόν αποκλείσει οιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις με την Ε.Ε και ειδικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της χώρας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Οι Σκωτζέζοι, πάντως, προτιμούν το Η.Β.

Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων θα ψήφιζε και πάλι υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, (Η.Β.)σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 η Σκωτία καταψήφισε με ποσοστό 55% την πρόταση ανεξαρτησίας. Λιγότερο από το 45% ψήφισε υπέρ.

Μια δεκαετία αργότερα, η τάση παραμένει ίδια, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov από τους ερωτηθέντες που εξέφρασαν άποψη για το θέμα, το 56% θα ψήφιζε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, έναντι 44% που στηρίζει την ανεξαρτησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα