ΑΘΗΝΑ
21:51
|
19.09.2024
Έχασε το ένα μάτι του ο Ιρανός πρέσβης από τη μαζική έκρηξη βομβητών που προκάλεσε τον θάνατο εννέα και τον τραυματισμό περισσότερων από 2.800 ατόμων.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο Μοστάμπα Αμίνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο Μοστάμπα Αμίνι είναι μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών από τη χθεσινή μαζική έκρηξη βομβητών που προκάλεσε τον θάνατο εννέα και τον τραυματισμό περισσότερων από 2.800 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times (NYT), που επικαλούνται δύο μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Ιρανός πρέσβης έχασε το ένα μάτι και τραυματίστηκε σοβαρά στο άλλο όταν εξερράγη ο βομβητής του, όπως και χιλιάδες άλλοι που χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες επικοινωνίας τους μέλη, μαχητές και στελέχη της Χεζμπολάχ και πολίτες που δεν είχαν σχέση με την οργάνωση.

«Οι βομβητές, συμπεριλαμβανομένου αυτού που χρησιμοποιούσε ο πρεσβευτής, εξέπεμψαν ένα ηχητικό σήμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν εκραγούν, ωθώντας ορισμένα θύματα να κρατήσουν τις συσκευές κοντά στα μάτια και στα πρόσωπά τους για να ελέγξουν για μήνυμα. Εξ ου και ο μεγάλος αριθμός σοβαρών τραυματισμών στα μάτια», αναφέρει το ρεπορτάζ των NYT.

Αραβικά μέσα, όπως το al Mayadeen, ανέφεραν ότι ο Ιρανός πρέσβης δεν διέθετε βομβητή, αλλά τραυματίστηκε από την έκρηξη ενός μηχανισμού που μετέφερε ένας από τους βοηθούς του.

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θα λάβει δίκαιη τιμωρία

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» για την χθεσινή επίθεση και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του», τονίζοντας πως θα συνεχίσει την στήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η λιβανέζικη οργάνωση διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους είναι  «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλαμπί ανακοίνωσε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να καταδικασθεί «αυτή η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό εχθρό», ενώ όπως ανακοινώθηκε, ο Χάσαν Νασράλα θα εκφωνήσει ομιλία αύριο, Πέμπτη, στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, «δεν γνώριζαν» εκ των προτέρων για τις εκρήξεις, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Από την Ταϊβάν οι βομβητές

Από την πλευρά της, η εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, που κατονομάστηκε από τους New York Times ως κατασκευάστρια των βομβητών, αρνήθηκε κάθε ευθύνη, τονίζοντας ότι έχει παραχωρήσει άδεια για το σήμα κατατεθέν σε άλλη εταιρεία και ότι «δεν είχε καμία ανάμειξη στο σχεδιασμό ή την κατασκευή» των συσκευών.

«Εξουσιοδοτήσαμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για πωλήσεις προϊόντων σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από την BAC», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, παρέχοντας τα αρχικά της εταιρείας που φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των συσκευών.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo, δήλωσε ότι η BAC εδρεύει στην Ευρώπη, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η έδρα της BAC βρίσκεται στη Βουδαπέστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα