ΑΘΗΝΑ
21:35
|
19.09.2024
Η παρτίδα που παρέλαβαν τα μέλη της Χεζμπολάχ κατασκευάστηκε στην Ουγγαρία - «Τα εμβάσματα προς την Ταϊβάν έρχονταν μέσω της Μέσης Ανατολής».
Αριστερά, δρόμος της Βηρυτού μετά την τρομοκρατική επίθεση. Στα δεξιά, ο βομβητής AR-924
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικό υλικό σε μια παρτίδα τηλεειδοποιητών της ταϊβανέζικης φίρμας Gold Apollo που εισήχθησαν στον Λίβανο, το οποίο πυροδότησαν εξ αποστάσεως την Τρίτη, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την επίθεση.

Οι βομβητές που παραγγέλθηκαν από τη Χεζμπολάχ παραποιήθηκαν πριν φτάσουν στον Λίβανο, δήλωσαν ορισμένοι αξιωματούχοι. Οι περισσότεροι τηλεειδοποιητές ήταν τα μοντέλα AR924, αλλά η αποστολή περιελάμβανε επίσης τρία άλλα μοντέλα της ίδιας φίρμας, σύμφωνα με τους NYT.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν πάνω από 2.700 άτομα, όχι μόνο μέλη της Χεζμπολάχ και οικείοι τους αλλά και άλλοι, όπως ιατρικό προσωπικό, καθώς οι βομβητές, τεχνολογία που «ξεπεράστηκε» από τα κινητά τηλέφωνα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από προσωπικό που μπορεί να κληθεί να ενεργήσει σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν είχαν προηγούμενη γνώση κάποιου τέτοιου σχεδίου επίθεσης. Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και ρεπορτάζ μεγάλων δυτικών μέσων κάνουν λόγο για ενέργεια που προετοιμάστηκε από τις ισραηλινές υπηρεσίες, ενώ η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να απαντήσει στο Ισραήλ για την τρομοκρατική του ενέργεια ανεξαρτήτως των δράσεών της προς υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Η παρτίδα κατασκευάστηκε στην Ουγγαρία – «Τα εμβάσματα προς την Ταϊβάν έρχονταν μέσω της Μέσης Ανατολής»

Η αστυνομία της Ταϊβάν πραγματοποίησε έρευνα στις εγκαταστάσεις της Gold Apollo, κάνοντας ερωτήσεις σε προσωπικό και εξετάζοντας έγγραφα δοσοληψιών.

«Οι τηλεειδοποιητές αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στο εξωτερικό, επομένως δεν έχουν καμία σχέση με την Ταϊβάν», δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Gold Apollo, Χσου Τσιν-Κουάνγκ, σύμφωνα με την ταϊβανέζικη πύλη ειδήσεων CTWANT.

Είπε επίσης ότι πριν από περίπου τρία χρόνια, η Gold Apollo υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με μια ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία συμμετείχε μόνο στη διανομή των προϊόντων Gold Apollo στην αρχή, αλλά αργότερα άρχισε να αναπτύσσει ανεξάρτητα τους τηλεειδοποιητές που εμπλέκονται στο συμβάν.

Η Gold Apollo ανέφερε σε δήλωση ότι το μοντέλο AR-924 που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατασκευάστηκε και πωλήθηκε από μια ουγγρική εταιρεία που ονομάζεται BAC Consulting, η οποία είχε άδεια χρήσης της επωνυμίας της στους τηλεειδοποιητές.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», ανέφερε η δήλωση της Gold Apollo. «Η εταιρεία μας παρέχει μόνο εξουσιοδότηση για το εμπορικό σήμα της επωνυμίας και δεν εμπλέκεται στο σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος».

Ο Χσου Τσιν-Κουάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρείας, είπε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχαν προβλήματα με τις μεταφορές χρημάτων της εταιρείας που προέρχονταν από την BAC.

«Τα εμβάσματα ήταν πολύ περίεργα», είπε, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές γίνονταν μέσω της Μέσης Ανατολής, αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα POLITICO δεν έλαβε απάντηση όταν επιχείρησε να επικοινωνήσει με την BAC το πρωί της Τετάρτης.

Φυτεμένη εκρηκτική ύλη

Το εκρηκτικό υλικό, που ζύγιζε λιγότερο από 60 γραμμάρια, εμφυτεύτηκε δίπλα στην μπαταρία σε κάθε συσκευή, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen. Ένας ενσωματωμένος διακόπτης τοποθετήθηκε επίσης στους τηλεειδοποιητές, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως πυροδότηση των εκρηκτικών, αναφέρεται.

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι πάνω από 3.000 τηλεειδοποιητές παραγγέλθηκαν και διανεμήθηκαν σε μέλη της Αντίστασης σε όλη τη χώρα.

«Τα πάντα δείχνουν στην κατεύθυνση της Μοσάντ»

Ειδικοί στα εκρηκτικά αναφέρουν πως ένας αριθμός τηλεειδοποιητών που δεν εξερράγη εξετάζεται εξονυχιστικά για τυχόν στοιχεία, αναφέρει ο ανταποκριτής σε θέματα ασφαλείας του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως η Μοσάντ, η εταιρεία πληροφοριών του Ισραήλ, «εκτιμάται πως είναι εκείνη που γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη».

Αν και το Ισραήλ αρνείται να σχολιάσει την επίθεση, «δεν υπάρχει άλλος κράτος ή οργανισμός που να έχει τόσο την τεχνική δυνατότητα, όσο και την πρόθεση να προκαλέσει ένα τόσο σοβαρό χτύπημα στη Χεζμπολάχ και εμμέσως στους υποστηρικτές της στο Ιράν», αναφέρει ο Γκάρντνερ, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι το 1996, η άλλη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, Σιν Μπετ, δολοφόνησε ένα μέλος της Χαμάς σαμποτάροντας το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ανατινάχθηκε.

Ήταν γνωστό ότι η Χεζμπολάχ θα αφήσει στην άκρη τα κινητά

Πηγές είπαν στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ είχε αρχίσει ήδη από πέρυσι να υποπτεύεται ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε τα τηλέφωνά των μελών της.

Έτσι, μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, απαγορεύτηκε στους μαχητές της να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους όταν εκτελούσαν επιχειρήσεις.

Ανώτεροι πολιτικοί της Χεζμπολάχ απέφευγαν επίσης να φέρνουν τηλέφωνα σε συναντήσεις και ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτικού της Γραφείου, προειδοποίησε ότι τα τηλέφωνα είναι επισφαλή.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία, ο Χασάν Νασράλα είπε στους υποστηρικτές τους να σπάσουν, να θάψουν ή να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους σε ένα σιδερένιο κουτί.

«Η Χεζμπολάχ ουσιαστικά διέρρευσε στον κόσμο ότι υποκατέστησε τα κινητά τηλέφωνα με τηλεειδοποιητές», δήλωσε στο Reuters ο Τζόζεφ Στάινμπεργκ, συγγραφέας του Cybersecurity for Dummies.

«Ουσιαστικά λέτε στον αντίπαλο και σε οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο, και η Χεζμπολάχ έχει πολλούς, τι είδους τεχνολογίες θέλετε να αποκτήσετε».

Γιατί βομβητές;

Οι βομβητές ή τηλεειδοποιητές, πριν ξεπεραστούν από τα κινητά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χρησιμοποιούνταν ευρέως σε νοσοκομεία και σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι συσκευές που έχουν περίπου το μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων, λειτουργούν συγχρονιζόμενοι με πομπούς υψηλής ισχύος. Σε αντίθεση με τα δίκτυα κινητής, λίγοι τέτοιοι πομποί επαρκούν για την κάλυψη μεγάλων περιοχών. .

Οι τηλεειδοποιητές λαμβάνουν μηνύματα που αποστέλλονται στη συχνότητά τους και οι περισσότεροι είναι μίας διαδρομής, δηλαδή μπορούν να λάβουν αλλά όχι να στείλουν σήμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χεζμπολάχ φέρεται να τους προτίμησε έναντι των κινητών τηλεφώνων, καθώς οι χρήστες τους δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσω υπηρεσιών γεωεντοπισμού ή άλλων μέσων.

Όταν ένας τηλεειδοποιητής λαμβάνει ένα μήνυμα, εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα και δονείται και εμφανίζεται ένα σύντομο κείμενο – συνήθως ζητώντας από τον δέκτη να καλέσει το άτομο πίσω ή να πάει σε μια τοποθεσία.

Αναφέρεται πως, πριν εκραγούν, οι βομβητές στον Λίβανο χτύπησαν για αρκετά δευτερόλεπτα, και ως εκ τούτου πολλοί από τους χρήστες τους τους είχαν στα χέρια και κοντά στο πρόσωπό τους, τραυματιζόμενοι έτσι βαρύτερα. Αναφέρεται πως πολλά θύματα της επίθεσης έχουν τυφλωθεί και ακρωτηριαστεί.

Γειτονικά κράτη στέλνουν ιατρική βοήθεια

Ένα αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικές προμήθειες για νοσοκομεία του Λιβάνου από το Ιράκ έφτασε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσά του, Βηρυτό. Η αποστολή από περιέχει περίπου 15 τόνους φαρμάκων και προμηθειών.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, ανέφερε ότι ένα δεύτερο αεροπλάνο, που θα μεταφέρει 70 τόνους φαρμάκων και προμηθειών, πρόκειται να φτάσει αργότερα, σύμφωνα με αναφορά του Ιρακινού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εθελοντές από την Ιρανική Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου, μια μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση, έχουν επίσης φτάσει στον Λίβανο.

Η ομάδα από την Ομάδα Αρωγής και Θεραπείας της Ερυθράς Ημισελήνου περιλαμβάνει 12 γενικούς και εξειδικευμένους γιατρούς και 12 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, αναφέρει μια δήλωση της ιρανικής πρεσβείας στο X.

Επισημαίνεται ότι από την επίθεση τραυματίστηκε και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο, ο οποίος φέρεται να έχασε το ένα του μάτι και να υπέστη σοβαρές βλάβες στο άλλο.

Αραβικά μέσα, όπως το al Mayadeen, ανέφεραν ότι ο Ιρανός πρέσβης δεν διέθετε βομβητή, αλλά τραυματίστηκε από την έκρηξη ενός μηχανισμού που μετέφερε ένας από τους βοηθούς του. Η σύζυγός του έγραψε στο Twitter πως η νοσηλεία του «πηγαίνει καλά».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα