ΑΘΗΝΑ
22:11
|
19.09.2024
Αναφέρονται εκατοντάδες εκρήξεις ασυρμάτων και συσκευών που ενεργοποιούνται με δακτυλικό αποτύπωμα. Με αιματηρά αντίποινα προειδοποιεί η Χεζμπολάχ.
Από σημερινή έκρηξη συσκευής σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στη Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες εκρήξεις σε τουλάχιστον εκατοντάδες συσκευές επικοινωνίας αναφέρθηκαν σήμερα το απόγευμα λίγο πριν τις 17.00 στον Νότιο Λίβανο και στη νότια συνοικία της Βηρυτού Dahieh.

Αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται πως οι εκρήξεις δεν σημειώθηκαν σε βομβητές αλλά και σε πολλές εκατοντάδες ασυρμάτους, ή ακόμη και σε ορισμένες οικιακές συσκευές, με αποτέλεσμα στελέχη της Χεζμπολάχ να ζητούν από τον κόσμο να κλείσει τις συσκευές επικοινωνίας αυτού του είδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Clash Report, οι εκρήξεις σήμερα σημειώθηκαν σε ασυρμάτους (τύπου walkie talkie), σε μηχανήματα που ενεργοποιούνται με δακτυλικά αποτυπώματα (συμπεριλαμβανομένων κινητών Iphone!) και συστήματα ηλιακής ενέργειας.

Λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today μετέδωσε πως σκοτώθηκαν σήμερα από τις εκρήξεις τουλάχιστον εννιά άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άλλα.

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε εκ νέου σήμερα σε νοσοκομεία της Βηρυτού και πόλεων του Νοτίου Λιβάνου από το πλήθος των τραυματιών.

Από σημερινή έκρηξη σε ασύρματο στη Βηρυτό

Νεότερες αντιδράσεις

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε πως το νέο κύμα φονικών εκρήξεων στον Λίβανο θα μπορούσε να είναι οιωνός «ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ, ο Χαμπίμπ προειδοποιήσει σήμερα πως η βαρύτητα των γεγονότων μπορεί να βυθίσει την περιοχή «σε ένα μεγαλύτερο κύκλο βίας και να σηματοδοτήσει ευρύτερο πόλεμο».

Σε νεότερη, σημερινή αντίδρασή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζει πως δεν θα πρέπει συσκευές που χρησιμοποιούν καθημερινά πολίτες να μετατρέπονται σε όπλα και βόμβες. «Αυτό θα έπρεπε να είναι ένας κανόνας που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να εφαρμόσουν» είπε σε σύντομες δηλώσεις που έκανε απόψε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιντίν, σχολιάζοντας το σημερινό κύμα επιθέσεων τόνισε πως χρήζει μοναδικής και αιματηρής εκδίκησης. Κατηγόρησε ως άμεσα υπεύθυνο το Ισραήλ.

Νωρίτερα, διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως οι συσκευές ασυρμάτου τύπου walkie talkie που εξερράγησαν σήμερα είχαν εισαχθεί στον Λίβανο πριν πέντε μήνες, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τους βομβητές (pagers) που έσκασαν χτες στις 15.30 μ.μ. προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων (τα δύο παιδιά) και τον τραυματισμό 4.000 άλλων μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο.

Αύριο, Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, μετά τις 17.00 το απόγευμα, αναμένεται με ενδιαφέρον το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Από τη χτεσινή μεταφορά τραυματιών σε νοσοκομεία της Βηρυτού

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μία από τις περιπτώσεις έκρηξης συσκευών επικοινωνίας καταγράφηκε στη διάρκεια της κηδείας του γιου του βουλευτή της Χεζμπολάχ Αλί Άμμαρ.

Φωτογραφία από σημερινή έκρηξη έπειτα από πυροδότηση συσκευής σε διαμέρισμα στη Βηρυτό, που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ

Λίγο πριν τις 17.30 αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου σχολίασε τις νέες επιθέσεις λέγοντας πως οι νέες εκρήξεις είναι «προάγγελος» ενός διευρυνόμενου πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα