ΑΘΗΝΑ
01:26
|
20.09.2024
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο για την παράταση του προϋπολογισμού, απειλώντας ξανά με shutdown την αμερικανική κυβέρνηση.
Η ψηφοφορία ήταν 220-202, με 14 Ρεπουμπλικάνους και όλους τους Δημοκρατικούς, εκτός από τρεις, να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξανά με τον εφιάλτη του shutdown βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε χθες, Τετάρτη 18/9, την πρόταση του προέδρου της Μάικ Τζόνσον που συνδέει την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την εντολή να απαιτούν οι Πολιτείες αποδεικτικά ιθαγένειας για τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές.

Η ψηφοφορία ήταν 220-202, με 14 Ρεπουμπλικανούς και όλους τους Δημοκρατικούς, εκτός από τρεις, να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. Ο Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε μετά την ψηφοφορία «απογοητευμένος», πιθανότατα θα ακολουθήσει ένα Σχέδιο Β για να αποφύγει ένα μερικό shutdown, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Έτσι, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, τα επόμενα βήματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκονται μετέωρα κάνοντας ακόμα πιο πολύπλοκο το προεκλογικό σκηνικό που φέρνει Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις να συναγωνίζονται στη γραμμή του τερματισμού για την θέση του προέδρου.

Η απαίτηση από τους νέους ψηφοφόρους να προσκομίσουν αποδείξεις υπηκοότητας, το νομοσχέδιο SAVE Act, που συνδέθηκε στην ψηφοφορία με την παράταση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελεί κορυφαία προεκλογική προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα στερήσει το δικαίωμα στην ψήφο για εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν άμεσα διαθέσιμο πιστοποιητικό γέννησης ή διαβατήριο.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, διότι ακόμη και αν ένα μικρό ποσοστό μη πολιτών ψηφίσει, θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά οριακής κούρσας, φέρνοντας για παράδειγμα την έδρα της Αϊόβα που το 2020 κρίθηκε για μόλις 6 ψήφους.

«Εαν οι Ρεπουμπλικανοί δεν εξασφαλίσουν την έγκριση του SAVE Act στο σύνολό του, δεν πρέπει να αποδεχθούν την παράταση του προϋπολογισμού με οποιαδήποτε μορφή», τόνισε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν την ψηφοφορία, δίνοντας τον τόνο για τις επόμενες εξελίξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα