ΑΘΗΝΑ
00:46
|
20.09.2024
Η Βενεζουέλα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του κατά του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, για την παράδοση ενός κατασχεθέντος αεροπλάνου στις ΗΠΑ.
Αριστερά, ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρίκ Ουίλιαμ Σάαμπ. Στα δεξιά ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Καράκας άνοιξε ποινική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, για την παράδοση ενός κατασχεθέντος φορτηγού αεροπλάνου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών της Νότιας Αμερικής σχετίζεται με την τύχη του Emtrasur Boeing 747-300FM, το οποίο αρχικά αγοράστηκε από την ιρανική Mahan Air. Τον Αύγουστο του 2022, οι αρχές της Αργεντινής κατέλαβαν το αεροσκάφος κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον είχε προηγουμένως συμπεριλάβει τη Mahan Air στη μαύρη λίστα των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Η Βενεζουέλα έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την κατάσχεση του αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή παραβίασε το διεθνές δίκαιο και έχει αιτηθεί αποζημίωση. Τον Μάρτιο του 2024, το Καράκας έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε πτήσεις από και προς την Αργεντινή.

Ανακοινώνοντας την έρευνα την Τετάρτη, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρίκ Ουίλιαμ Σάαμπ, είπε ότι διόρισε δύο εισαγγελείς για να «επεξεργαστούν» εντάλματα σύλληψης για τον Μιλέι, την αδελφή του Καρίνα Μιλέι, η οποία ηγείται του γραφείου του προέδρου, και την υπουργό Ασφαλείας της Αργεντινής, Πατρίθια Μπούλριτς.

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης της Αργεντινής συνιστούν επτά διαφορετικά εγκλήματα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των διακεκριμένων κλοπών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τον Σάαμπ, «αρμόδιο δικαστήριο εδώ στη Βενεζουέλα» θα αποφανθεί σύντομα για τα εντάλματα.

Το 2024, το κατασχεθέν αεροσκάφος μεταφέρθηκε «παράνομα» στις ΗΠΑ, όπου «αποσυναρμολογήθηκε πλήρως», γεγονός που «εξόργισε το έθνος της Βενεζουέλας», είπε ο γενικός εισαγγελέας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής εξέδωσε ανακοίνωση, «απορρίπτοντας» τα εντάλματα σύλληψης. Υποστήριξε ότι η παράδοση του αεροπλάνου είχε εγκριθεί από το δικαστικό σύστημα της Αργεντινής σύμφωνα με μια διμερή συνθήκη με την Ουάσιγκτον. «Το δικαστικό σώμα είναι μια ανεξάρτητη εξουσία, στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει με κανέναν τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής Μιλέι έγινε πρόεδρος της Αργεντινής το 2023 και έχει υποσχεθεί να «ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διατάξει τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο περιέγραψε επανειλημμένα ως «δικτάτορα» και κατηγόρησε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, αποκάλεσε τον Μιλέι «δεξιό εξτρεμιστή» και κατηγόρησε τον Αργεντινό πρόεδρο ότι «γονάτισε στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα