ΑΘΗΝΑ
01:39
|
20.09.2024
«[Η νέα ισραηλινή πρόταση] σημαίνει πλήρες κλείσιμο της πόρτας στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στο Al Mayadeen.
Κάτοικοι της νότιας Λωρίδας της Γάζας ορθώνουν την παλαιστινιακή σημαία δίπλα στο βομβαρδισμένο τους σπίτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Χαμάς δεν έχει λάβει καμία νέα πρόταση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ούτε από την αμερικανική πλευρά ούτε από την Αίγυπτο ή το Κατάρ, που λειτουργούν ως μεσολαβητές, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο Al Mayadeen «υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αντίστασης».

Τα σχόλια του αξιωματούχου έρχονται μετά από μια νέα ισραηλινή πρόταση που υποβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία «προαπαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων», προκειμένου ως αντάλλαγμα το Ισραήλ να παραχωρήσει «ασφαλή δίοδο» για την έξοδο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, και άλλων ανώτερων στελεχών του κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Al Mayadeen αναφέρει πως ο αξιωματούχος επέκρινε την πρόταση σχετικά με την αποχώρηση του Σινουάρ ως «γελοία» και είπε ότι «αγνοεί όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τους μεσολαβητές κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών διαπραγματεύσεων».

«Η ισραηλινή πρόταση δείχνει μια κατάσταση σύγχυσης, χρεοκοπία των διαπραγματεύσεων και επιμονή στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο αξιωματούχος στο Al Mayadeen. «[Η ισραηλινή πρόταση] σημαίνει πλήρες κλείσιμο της πόρτας στις διαπραγματεύσεις».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η ισραηλινή πρόταση, ενώ θέτει υπό συζήτηση την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, επιδιώκει πρωτίστως «τον αφοπλισμό της Γάζας, την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού διακυβέρνησης στη Λωρίδα και τον τερματισμό του πολέμου». Σημείωσαν ότι η ισραηλινή πρόταση έχει ονομαστεί «Συμφωνία Ασφαλούς Διόδου».

Πηγή της Παλαιστινιακής Αντίστασης είπε στο Al Mayadeen την Τετάρτη ότι μια νέα πρόταση των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί στους μεσολαβητές τις επόμενες ημέρες, με τον τίτλο «Γεφύρωση των διαφορών».

Σύμφωνα με την πηγή, η πρόταση «υποκύπτει στην εξαπάτηση του αρχηγού της κατοχικής κυβέρνησης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιπροσωπεύει μια παράδοση στη θέλησή του και στοχεύει να εμποδίσει με κάθε κόστος τη σύναψη συμφωνίας».

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σημειώνει το Al Mayadeen, ούτε συνολική απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα και αφήνει τα θέματα διέλευσης, ανακούφισης, στέγασης και επιστροφής των εκτοπισμένων στη δικαιοδοσία του Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, η πηγή τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρότασής της, συνεχίζει να υπηρετεί την ατζέντα του Νετανιάχου και να ανακουφίζει τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα