ΑΘΗΝΑ
13:26
|
20.09.2024
Ανεξέλεγκτα είναι τα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές του Περού. Τρεις νομοί έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες.
Πυρκαγιές εκτός ελέγχου στο Περού καταστρέφουν καλλιέργειες, πλήττουν αρχαιολογικούς χώρους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα στο Περού ρημάζοντας καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και αφήνοντας πίσω τους μια κατάσταση ολικής καταστροφής. Οι περουβιανές αρχές προσπαθούν εσπευσμένα να καταρτίσουν σχέδιο για να ελέγξουν τις πυρκαγιές που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε προχθές Τετάρτη (18/9) κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 60 ημερών, στους νομούς Σαν Μαρτίν, Αμασόνας και Ουκαγιάλι, υποσχόμενη πως θα κινητοποιηθούν επιπλέον μέσα κατάσβεσης για να αποτραπεί ο κίνδυνος να εξαπλωθούν περαιτέρω τα πύρινα μέτωπα.

Οι φλόγες έχουν ήδη προκαλέσει φθορές σε επτά αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ απειλούν κοινότητα αυτοχθόνων στο τμήμα του Αμαζονίου που διαρρέει την περουβιανή επικράτεια. Σχεδόν 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν αποτεφρωθεί ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 140 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των καταστροφών.

Πυροσβέστες υπογραμμίζουν πως η προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. «Είμαστε εξαντλημένοι», είπε εθελοντής πυροσβέστης στον νομό Αμασόνας (στα βόρεια της χώρας). «Σβήνουμε μια φωτιά, αναζωπυρώνεται. Τη σβήνουμε ξανά, αναζωπυρώνεται ξανά», πρόσθεσε. Οι φωτιές «είναι ανεξέλεγκτες», τόνισε ο Αρτούρο Μοράλες, άλλος εθελοντής πυροσβέστης. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», τόνισε.

Κινητοποιούμε κάθε πόρο που διαθέτουμε», διαβεβαίωσε η πρόεδρος του Περού σε ομιλία της, απευθύνοντας έκκληση προς τους αγρότες να σταματήσουν να κάνουν καύσεις σε βοσκότοπους, καθώς όπως εξήγησε η κατάσταση συχνά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Περού την περίοδο από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο. Σε αρκετές περιπτώσεις, αποδίδονται σε δραστηριότητες αγροτών ή ανθρώπων που επιδιώκουν να αρπάξουν γη, όπως αναφέρουν οι περουβιανές αρχές.

Την τρέχουσα περίοδο έχουν ξεσπάσει περίπου 240 πυρκαγιές σε 22 από τους 25 νομούς της χώρας, από αυτές πάντως περί το 80% είχε ελεγχθεί ως προχθές. Ορισμένες, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν, λόγω ξηρασίας, ισχυρών ανέμων και λόγω του ότι έχουν εκδηλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα