ΑΘΗΝΑ
16:32
|
20.09.2024
Το νέο κύμα βίας που συγκλονίζει τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας σε Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα, μια ακόμα πρόκληση για τον Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ακόμα πρόκληση, εκτός από την ανισορροπία με τη βούληση του γαλλικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές, αλλά και τα προβλήματα με την Ε.Ε., έρχεται να προστεθεί στους πονοκεφάλους του Εμμανουέλ Μακρόν και του νέου -εκλεκτού του- πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

Τα επιπλέον προβλήματα δεν προέρχονται από το εσωτερικό, ή την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κύμα αναταραχών συγκλονίζει εκ νέου την Νέα Καληδονία, αλλά και την Μαρτινίκα.

Στο έδαφος της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό, η αστυνομία σκότωσε δύο άνδρες κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας επιχείρησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εισαγγελία της Νουμέα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Σεντ Λούις, προπύργιο του αυτονομιστικού κινήματος, καθώς η αστυνομία αναζητούσε περίπου δώδεκα άτομα που είναι ύποπτα για επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε η δήλωση του εισαγγελέα.

Οι δολοφονίες ανεβάζουν σε 13 τον αριθμό των νεκρών στο νησί του Ειρηνικού από την έναρξη της κρίσης που προκλήθηκε από μια αμφιλεγόμενη εκλογική μεταρρύθμιση που ανεστάλη τον Ιούνιο και ανάγκασε τη Γαλλία να στείλει στο νησί του Αρχιπελάγους χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, στη Μαρτινίκα, ο επικεφαλής της υπερπόντιας κτήσης της Γαλλίας επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιορίσει τις μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές του Φορτ ντε Φρανς, λόγω του κύματος βίας που συγκλονίζει το νησί της Καραϊβικής, στο περιθώριο διαδηλώσεων για το υψηλό κόστος ζωής.

Ακτιβιστές και διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε επίπεδα ακριβότερα κατά 30% σε σχέση με εκείνες της Γαλλίας ενώ ένα μεγάλο μέρος των 350.000 κατοίκων του νησιού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας.

Καμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους και σωροί σκουπιδιών σε οδοφράγματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία είναι οι σημερινές εικόνες στην πρωτεύουσα του νησιού, μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις, που αναμένεται να κλιμακωθούν, παρότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε την Τετάρτη, θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 23 Σεπτεμβρίου από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι ταραχές ακολουθούν τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την αύξηση των τιμών. Ο νομάρχης της Μαρτινίκας, Ζαν-Κριστόφ Μπουβιέ, δήλωσε ότι οι αρχές προχώρησαν σε 15 συλλήψεις, ενώ 11 αστυνομικοί και 3 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα