ΑΘΗΝΑ
13:29
|
21.09.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τις φονικές εκρήξεις βομβητών και ραδιοφωνικών συσκευών στον Λίβανο.
ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή σχετικά με τις φονικές εκρήξεις βομβητών και ραδιοφωνικών συσκευών στο Λίβανο.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο χαρακτήρισε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού «παραβίαση της παύσης των εχθροπραξιών και παραβίαση της απόφασης 1701».

«Ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης αυτού του κύκλου βίας είναι εξαιρετικά σοβαρός και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του Λιβάνου, του Ισραήλ και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε η ΝτιΚάρλο στη σύνοδο, η οποία ζητήθηκε από την Αλγερία.

Η ΝτιΚάρλο σημείωσε ότι «ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται», επαναλαμβάνοντας το αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

«Ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ή σοβαρότερος», είπε, προτρέποντας τα κράτη μέλη «που έχουν επιρροή στα μέρη να την αξιοποιήσουν τώρα».

Σημειώνοντας ότι «δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί» περαιτέρω «καταστροφή και πόνος», η DiCarlo προέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η διπλωματία χωρίς καθυστέρηση.

Ο απεσταλμένος της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά μετέφερε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του προς τον Λίβανο και τόνισε ότι «αυτές οι πράξεις επίθεσης ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Ο Μπεντζαμά τόνισε ότι «η μετατροπή πολιτικών συσκευών σε βόμβες απειλεί την ασφάλεια όλων και αποτελεί σημαντική απειλή».

Αναφερόμενος στις απειλές ισραηλινών αξιωματούχων «για την έναρξη πολέμου μεγάλης κλίμακας στο Λίβανο», ο Μπεντζαμά είπε ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων και η αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εναντίον της Βηρυτού είναι «απόδειξη ότι η ισραηλινή κατοχική δύναμη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ειρήνη».

Προέτρεψε το Συμβούλιο να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 — το οποίο αποσκοπεί στην παύση των εχθροπραξιών και τη σταθεροποίηση της περιοχής — και απαίτησε ότι η ισραηλινή επίθεση «πρέπει να σταματήσει» και ότι το Τελ Αβίβ «πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του Λιβάνου».

Ο αναπληρωτής απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν έπαιξε κανένα ρόλο» στις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να αγνοήσει τις ρίζες αυτής της συγκεκριμένης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Χαμάς για το σημερινό ξέσπασμα.

Ο Γουντ υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ λαμβάνει «εκπαίδευση, όπλα και χρηματοδότηση από το Ιράν», καθώς κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ο Γουντ επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά των επιθέσεων της Χεζμπολάχ και δήλωσε: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι και Ισραηλινοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και προστασία».

Ο Κινέζος απεσταλμένος Φου Κονγκ κατήγγειλε επίσης τις εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας και τις χαρακτήρισε ως κάτι «ανήκουστο στην ιστορία».

Αυτή η πρακτική είναι, χωρίς αμφιβολία, μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας μιας χώρας και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, είναι μια πράξη που καταπατά ανθρώπινες ζωές με ασυνείδητη αναλγησία.

Ο Κονγκ απαίτησε «πλήρη έρευνα» για τις επιθέσεις και ενθάρρυνε το Ισραήλ να «εγκαταλείψει την εμμονή του στη χρήση βίας και να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Λιβάνου και τον τυχοδιωκτισμό του που κινδυνεύει να παρασύρει την περιοχή σε μια ακόμη καταστροφική καταστροφή».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι προπαρασκευαστές των επιθέσεων με εκρήξεις «επιδιώκουν σκόπιμα να υποδαυλίσουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση».

«Προσπάθησαν να προκαλέσουν έναν νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη απόπειρα.

Η Ρωσία θεωρεί τις εκρήξεις «τρομοκρατική επίθεση», αποτέλεσμα της «ψευτοδιπλωματίας» της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπνταλλάχ Ρασσίντ Μπουχαμπίμπο παρακολούθησε τη σύνοδο και δήλωσε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν ένα σοβαρό, πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των πολέμων».

«Έρχονται στον απόηχο των ισραηλινών δηλώσεων σχετικά με έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά του Λιβάνου, στέλνοντας τον Λίβανο πίσω στη «Λίθινη Εποχή»», είπε. «Το Ισραήλ, μέσω αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, παραβίασε τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και δεν έκανε διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικού προσωπικού».

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα εδώ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή συνηθίζει να μην λογοδοτεί ποτέ», πρόσθεσε.

Ο Μπουχαμπίμπ, απαιτώντας να μπει τέλος στην ισραηλινή ατιμωρησία, δήλωσε: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να παραμείνει στο στην Ανατολή, εκτός αν κάνει ειρήνη με τους λαούς αυτής της περιοχής».

Προέτρεψε το Συμβούλιο να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η μη ανάληψη δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πόλεμο που απειλεί την Ανατολή και τη Δύση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 31 νεκροί (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα