ΑΘΗΝΑ
14:52
|
21.09.2024
Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν συνολική άνοδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20/9.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν συνολική άνοδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20/9, παρά την πτώση που σημειώθηκε την Παρασκευή μετά τη μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια.

Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 74,58 δολάρια ανά βαρέλι στις 14.01 τοπική ώρα (1101 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 4,14% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 71,61 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Το West Texas Intermediate (WTI), το αμερικανικό είδος αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 70,89 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 4,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 67,75 δολάρια το βαρέλι.

Τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου περιορίστηκαν από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση μετά τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου από την Κίνα που αποκάλυψαν οικονομική αδυναμία στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υπολείπεται των προσδοκιών, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας και την περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος του τυφώνα Francine στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου, αύξησε τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι διαταραχές στην παραγωγή περιόρισαν την προσφορά.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) που δημοσιεύθηκαν αργά την Τρίτη έδειξαν αύξηση κατά 1,96 εκατομμύρια βαρέλια στα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση κατά 100.000 βαρέλια. Η αύξηση των αποθεμάτων αντανακλούσε τις αντιλήψεις της αγοράς για εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας τις τιμές σε πτώση.

Την Τετάρτη, η Fed μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης σε εύρος 4,75%-5,0%, ξεκινώντας επιθετικά τη νομισματική χαλάρωση. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πρώτη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Fed ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια σε 417,5 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους. Την ίδια περίοδο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 100.000 βαρέλια στα 221,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν επίσης τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων πετρελαίου. Η αναζωπύρωση των εντάσεων στη βασική περιοχή παραγωγής αύξησε την ανησυχία για πιθανή διακοπή της παραγωγής και στήριξε τις ανοδικές κινήσεις των τιμών.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν επικεντρωμένες στις ενδείξεις εξασθένησης της ζήτησης στην Κίνα και στην πιθανότητα αύξησης της προσφοράς από την ομάδα ΟΠΕΚ+.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές προκλήσεις στις ΗΠΑ επιβαρύνουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι η απασχόληση εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 142.000 τον Αύγουστο, ενώ ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώνεται για επτά συνεχόμενους μήνες.

Παρά την αναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της προσφοράς από τους μεγάλους παραγωγούς εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν προηγουμένως να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου και των καυσίμων συνέχισαν να μειώνονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα