ΑΘΗΝΑ
13:25
|
22.09.2024
Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στην αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ, ως απάντηση σε μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων.
Το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, 21 Σεπτεμβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στην αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ, ανατολικά της Χάιφα, ως απάντηση σε μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων που σκότωσαν αμάχους στον Λίβανο, μεταδίδει το Al Jazeera.

Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν σε όλο το βόρειο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα είναι η πιο μακρινή επίθεση της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Ισραήλ από την έναρξη των συνεχιζόμενων διασυνοριακών συγκρούσεων τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι περισσότερα από 100 βλήματα εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τον Λίβανο, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να καλυφθούν και προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλο το νότιο Λίβανο σε μια προσπάθεια να ματαιώσει μια επίθεση της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επίσης περιορισμούς στις μεγάλες συγκεντρώσεις στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή άλλες επιπτώσεις των ρουκετών στο Ισραήλ την Κυριακή.

Αλλά η τελευταία βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επικείμενη καταστροφή» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε την Κυριακή η ειδική συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν Χενίς-Πλασέρ, λέγοντας ότι μια στρατιωτική λύση δεν είναι η λύση.

«Με την περιοχή στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί αρκετά: ΔΕΝ υπάρχει στρατιωτική λύση που θα κάνει καμία πλευρά πιο ασφαλή».

Αναφέροντας από τη Βηρυτό, ο Αλί Χασέμ του Al Jazeera τόνισε επίσης τη σημασία της επίθεσης της λιβανικής ομάδας.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του 2006 [μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ] που οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ διέσχισαν» πέρα ​​από 20 χιλιόμετρα, είπε ο Χασέμ.

«Είναι η πρώτη φορά που χτυπούν στόχους σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, 50 χιλιομέτρων, επειδή ακούμε αναφορές για κρούσεις ή αναχαιτίσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ramat David στα ανατολικά της Χάιφα.»

Η Ζέινα Κοντρ του Al Jazeera, η οποία επίσης κάνει ρεπορτάζ από τη Βηρυτό, είπε ότι το μήνυμα της Χεζμπολάχ είναι ότι παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, «είναι ακόμα σε θέση να πολεμήσει και να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους πέρα ​​από τα σύνορα».

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση με τους λεγόμενους πυραύλους Fadi 1 και Fadi 2, όχι τις εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σοβιετικής κατασκευής ρουκέτες Katyusha που χρησιμοποίησε τους τελευταίους μήνες.

Το τελευταίο μπαράζ ρουκετών έρχεται μετά από μια εβδομάδα ισραηλινών επιθέσεων σε όλο τον Λίβανο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, τραυματίζοντας χιλιάδες και σκοτώνοντας δεκάδες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Ο Λίβανος κατηγόρησε την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή που σκότωσε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο κτίριο κατοικιών.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε καθημερινές συγκρούσεις από το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Η λιβανική ομάδα λέει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της στις ισραηλινές βάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Γάζα.

Η βία έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται σε μια σπείρα κλιμάκωσης, κινδυνεύοντας μια μεγάλη σύγκρουση. Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι δεν επιδιώκει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά είναι έτοιμη για έναν αν συμβεί.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες υποσχέθηκαν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ και να επιστρέψουν τους πολίτες της σε κοινότητες στο βορρά, μεταξύ άλλων μέσω πολέμου εάν χρειαστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Ιράν (upd)

Δύο σεισμικές δονήσεις στην Χαλκιδική

Γερμανία: Το AfD βρίσκεται σε τροχιά για άλλη μια νίκη στις πολιτειακές εκλογές

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία – 2 νεκροί, 2 διασωθέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα