ΑΘΗΝΑ
12:24
|
23.09.2024
Οριακά πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, μικρά όμως τα προσωπικά κέρδη για τον Καγκελάριο.
Η νίκη προσμετράται προσωπικά στον κυβερνήτη του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τον Όλαφ Σολτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κέρδισε οριακά τις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου της ανατολικής Γερμανίας, χθες Κυριακή, τρεις εβδομάδες αφότου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τερμάτισε στη δεύτερη θέση, σημείωσε κέρδη σε δύο άλλα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξονία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το SPD κέρδισε το 30,9%(+4,7 από το 2019) των ψήφων ενώ το AfD ήρθε δεύτερο με 29,2% (+5,7). Η νεοσύστατη Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ήρθε στην τρίτη θέση με 13,5% ενώ οι κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) πήρε 12,1% (-3,5). Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) έμειναν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».

Το αποτέλεσμα προσφέρει μια σπάνια στιγμή ανάπαυσης για την ταλαιπωρημένη κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς, η οποία έχει βυθιστεί στις δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η επιτυχία του SPD στο Βρανδεμβούργο πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό όχι στον Όλαφ Σολτς, αλλά στον κυβερνήτη του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε ο οποίος «πήρε πάνω του» την προεκλογική εκστρατεία και, απειλώντας να παραιτηθεί αν το SPD δεν τερμάτιζε πρώτο, προκάλεσε πόλωση η οποία τελικά τον ευνόησε. Ταυτόχρονα, είχε κηρύξει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία – παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

«Είναι μια σημαντική νίκη για μένα, είναι μια σημαντική νίκη για το κόμμα μου και είναι μια σημαντική νίκη για το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου», δήλωσε ο Βόιντκε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που χαρακτηρίστηκε από υψηλό ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 74%.

Προς το παρόν, το SPD πανηγύρισε τη νίκη του, αλλά ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετρά μικρά κέρδη, σύμφωνα με τους δημοσκόπους που προσμετρούν την νίκη προσωπικά στον Βόιντκε. «Ο Βόντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Όλαφ Σολτς: έγκριση, συμπάθεια, προσγειωμένη στάση, συνεκτική δύναμη», τονίζουν δημοσκόποι στην σημερινή έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Tagesspiegel.

Το AfD, το οποίο απέτυχε στον στόχο του «να στείλει τον Βόιντκε στη σύνταξη», χαιρέτισε την ισχυρή του εμφάνιση. Ο συναρχηγός του κόμματος Τίνο Χρουπάλλα δήλωσε ότι «πήρε ένα χρυσό και δύο ασημένια» αναφερόμενος στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αυτόν τον μήνα, ενώ μια άλλη συναρχηγός του AfD, η Άλις Βάιντελ, δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές πως «είμαστε η ισχυρότερη δύναμη στα ανατολικά», μια περιοχή που εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη δυτική Γερμανία σε θέσεις εργασίας και πλούτο. «Είναι ένα σημαντικό στάδιο, όπως θα δείτε στις ομοσπονδιακές εκλογές», υπογράμμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα: Από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο στην προεδρία της Σρι Λάνκα

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς (upd)

Αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο στο κέντρο των Τιράνων ιδρύει ο Ράμα

Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα