ΑΘΗΝΑ
18:51
|
23.09.2024
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Φανάρι να δώσει καθεστώς Πατριαρχείου στην ιδρυθείσα το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 8 Ιουλίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι προέτρεψε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να ανυψώσει το καθεστώς της ιδρυθείσας το 2018 Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) σε αυτό του πατριαρχείου, ανέφερε η ουκρανική LB.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το αίτημα υποβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που επισκέφθηκαν το Κίεβο.

«Είπα ότι ο λαός μας, οι Ουκρανοί, θα καταλάβαιναν εάν το καθεστώς μας ανυψωθεί σε αυτό του πατριαρχείου. Οι έξαρχοι έλαβαν τις πληροφορίες και θα τις μεταφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητηθούν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έχουν ήδη σχέδιο δράσης για το ζήτημα, αλλά η τελική απόφαση θα συζητηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι έξαρχοι βρίσκονται σε επαφή με τον Βίκτορ Γελένσκι, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης, και αναμένεται να επιστρέψουν με συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων (UOJ), κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνάντησης με τον επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Βαρθολομαίο, στις 8 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε να δοθεί στην OCU το καθεστώς του πατριαρχείου.

Η Ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά να αντικαταστήσει πλήρως την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) (με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο) με την ιδρυθείσα μόλις το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) που έχει ως επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Η OCU έλαβε αναγνώριση ως αυτοκέφαλη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών.

Η δίωξη της UOC, της μεγαλύτερης θρησκευτικής οργάνωσης της χώρας, εντάθηκε εκ νέου όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και επιτρέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε θρησκευτικής ομάδας ύποπτης ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία. Το μέτρο θεωρείται ευρέως ως άμεση επίθεση στην UOC και της δίνει προθεσμία εννέα μηνών για να διακόψει οποιοδήποτε δεσμό με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η UOC έχει στα

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Πεντάγωνο, το σημερινό αιματοκύλισμα του Λιβάνου από το Ισραήλ είναι… ανταλλαγή πυρών

Νέα Αριστερά: Ζητά ακρόαση του Τζιτζικώστα στη Βουλή

Το Ιράν προειδοποιεί και το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στο Λίβανο

Disiecta Membra #28: Οι Ρωμαίοι και μια ζουμερή θεωρία συνωμοσίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα