ΑΘΗΝΑ
12:01
|
24.09.2024
Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη «Βραδιά του Ερευνητή», (27/9) τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της επιστήμης.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, τη «Βραδιά του Ερευνητή» που διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες και πάνω από 400 πόλεις.

Φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (PhysicsforAll), η Βραδιά Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανοίγει τις πύλες του στο Θησείο, στην Πεντέλη και στο Στεφάνι Κορινθίας για μία βραδιά γεμάτη επιστήμη.

«Μετά τις 16:00 το απόγευμα σας περιμένουμε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουμε παρέα την ομορφιά της επιστήμης και της έρευνας μέσα από παιδικές δράσεις και εργαστήρια, συναρπαστικά πειράματα και δραστηριότητες, επιστημονικές ομιλίες και φυσικά, παρατηρήσεις του έναστρου ουρανού με μικρά και μεγάλα τηλεσκόπια», αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΕΑΑ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν τους δικούς τους πυραύλους, να «μαγειρέψουν» κομήτες, να ζωγραφίσουν το Σύμπαν με τα χρώματα τις φαντασίας τους, να διηγηθούν ιστορίες για τη Σελήνη, θα κατανοήσουν τη δημιουργία των κεραυνών και των ανεμοστρόβιλων, θα μάθουν πως μετράμε τον άνεμο από το διάστημα και πολλά άλλα. Παράλληλα μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς καταγράφονται οι σεισμοί, να δημιουργήσουν τα δικά τους τσουνάμι, να παρακολουθήσουν πως γεννιέται το όμορφο Σέλας, να μάθουν πως λειτουργεί η τηλεπισκόπηση και να εκτοξεύσουν μετεωρολογικά μπαλόνια με στόχο την καταγραφή των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Και δεν είναι μόνο αυτά!  Θα δουν πως το σύστημα Lidarχρησιμοποιεί το laserγια την παρατήρηση της ερημικής σκόνης, θα παρακολουθήσουν εκθέσεις αστροφωτογραφίας και θα μάθουν πως αναζητούμε πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι κεντρικές ομιλίες από επιφανείς επιστήμονες περιλαμβάνουν θέματα σύγχρονης Κοσμολογίας καθώς και τη φύση και την επικινδυνότητα των αστεροειδών. 

Στα πλαίσια του προγράμματος PICO,παράλληλες δράσεις στη Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθούν και στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην Παλλήνη από την Ελληνογερμανική Αγωγή.  Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων της Βραδιάς του Ερευνητή και να κάνετε, όπου χρειάζεται προκράτηση θέσεων, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://picoproject.gr/researchersnight/.

Η είσοδος στις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας

48 ώρες χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω… αναβάθμισης του συστήματος ΑΜΚΑ

Μιανμάρ: Να σταματήσουν οι εκτελέσεις από τη χούντα ζητούν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Μαζικές απολύσεις από τον ολλανδικό γίγαντα χρωμάτων Akzonobel

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα