ΑΘΗΝΑ
15:22
|
24.09.2024
Την έκδοση «Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα» παρουσιάζει την Τετάρτη η ΕλΕΔΑ.
Η ΕλΕΔΑ αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της παρουσιάζει μια συνολική μελέτη για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα στην οποία αναδεικνύεται η συστηματικότητα του φαινομένου. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση με αφορμή τη δημοσίευση της έκδοσης «Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα», διοργανώνει αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) προκειμένου να παρουσιάσει τα βασικά πορίσματα της μελέτης.

Ομιλητές:

Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κωνσταντίνος Πουλής, Δημοσιογράφος, The Press Project
Ιάσονας Γουσέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕλΕΔΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Τάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕλΕΔΑ.

Η ΕλΕΔΑ αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της παρουσιάζει μια συνολική μελέτη για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα στην οποία αναδεικνύεται η συστηματικότητα του φαινομένου. 

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίζονται στη δράση της ΕΛ.ΑΣ. αναλύονται στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου. Μερικά από αυτά είναι η χρήση υπέρμετρης βίας, η εκτεταμένη πρακτική αναιτιολόγητων ελέγχων και προσαγωγών, η εκτεταμένη χρήση υπηρεσιακών όπλων, η επίδειξη ή ανοχή ρατσιστικής συμπεριφοράς, η παραπληροφόρηση σχετικά με υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και η απουσία ουσιαστικού πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου.

Η ΕλΕΔΑ σημειώνει ότι είναι καιρός να αναζητηθούν οι ευθύνες και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η πολιτεία και εν προκειμένω η αστυνομία, ως θεσμός, να μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες ότι προστατεύει τη νομιμότητα και τα δικαιώματά τους από όλους και από όλα – και πρώτα και κύρια από αυτή την ίδια.

Η μελέτη διατίθεται ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα της ΕλΕΔΑ και εκτυπωμένη σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Το κείμενο είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο: 50 παιδιά μεταξύ των άνω των 550 νεκρών (upd)

Σχεδόν 200 δυνητικά καρκινογόνοι παράγοντες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Κρήτη: Τρία εργατικά ατυχήματα μέσα σε λίγες ώρες

Αχαΐα: Σύλληψη Γυμνασιάρχη μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα