ΑΘΗΝΑ
18:43
|
24.09.2024
Καθώς η υπογραφή μιας συμφωνίας με το Σάο Τόμε και Πρίνσιπε προχωρά, η Ρωσία έρχεται κοντά στην απόκτηση πρόσβασης σε ναυτική βάση στον Ατλαντικό.
Πλοίο του ναυτικού του Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, της δεύτερης μικρότερης χώρας της Αφρικής σε έκταση και πληθυσμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει πρόσβαση σε ναυτική βάση στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το νησιωτικό κράτος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής.

Ένα νομοσχέδιο για το θέμα έχει εγκριθεί από μια ρωσική κυβερνητική επιτροπή για τη νομοθετική δραστηριότητα, ανέφερε τη Δευτέρα το RTVI, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Το σχέδιο συνθήκης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Τσέπα, εξήγησε ότι η επικύρωση του συμφώνου θα επιτρέψει στα ρωσικά πλοία να σταθμεύουν στον Κόλπο της Γουινέας.

«Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός λιμανιών όπου τα πλοία μας θα μπορούσαν να έρθουν για ανεφοδιασμό είναι κλειστά. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες να βρούμε φιλικά λιμάνια διευκολύνουν σημαντικά τις δραστηριότητες του στόλου μας», δήλωσε ο Τσέπα στο RTVI.

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, άλλοτε αποικία της Πορτογαλίας και Πορτογαλόφωνο σήμερα, σύναψε μια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία τον περασμένο Μάιο.

Η Πορτογαλία ήταν τότε αναμενόμενα απογοητευμένη από την είδηση, εκφράζοντας «έκπληξη» και «ανησυχία» για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός του Σάο Τομέ, Πατρίς Τροβοάντα, δήλωσε ότι η Λισαβόνα «δεν έχει λόγο να ανησυχεί».

Ο πρωθυπουργός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Πατρίς Τροβοάντα

«Πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο», είπε. «Έχουμε πολύ περισσότερες δεσμεύσεις από τη στρατιωτική πλευρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε σύγκριση με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η οποία υπογράφηκε αρχικά στην Αγία Πετρούπολη τον Απρίλιο, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν πληροφορίες και εμπειρία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και θα συνεργαστούν για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα στρατεύματα, την καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας και την παροχή στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η συνεργασία αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Το προσχέδιο εγγράφου αναφέρει ότι η συμφωνία θα διαρκέσει για αόριστο χρονικό διάστημα και ότι η υιοθέτηση της συνθήκης δεν θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ομιλία Στάρμερ με λουκάνικα αντί για ομήρους και συνταγές λιτότητας με…σχέδιο

Πύρινη ομιλία Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Περιμένοντας τις προεδρικές εκλογές σε μια αμφίρροπη Πολιτεία

Η Χεζμπολάχ απαντά στο μακελειό του Λιβάνου χτυπώντας βάσεις του ισραηλινού στρατού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα