ΑΘΗΝΑ
20:53
|
25.09.2024
Το συνέδριο των Εργατικών έφερε στο προσκήνιο την αντίθεση μεταξύ της τρέχουσας γραμμής του κόμματος και μελών του που τάσσονται κατά της σφαγής στη Γάζα.
Εργάτες σβήνουν τη λέξη γενοκτονία που γράφτηκε με σπρέι σε χώρο του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εργατικό Κόμμα λογόκρινε μέλη του αφαιρώντας τις λέξεις «γενοκτονία» και «απαρτχάιντ» από τον τίτλο μιας εκδήλωσης για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στα περιθώρια του συνεδρίου του στο Λίβερπουλ.

Μέλη του κόμματος που συσπειρώνονται γύρω από την Εκστρατεία Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης (PSC) διοργάνωναν στα περιθώρια του συνεδρίου μια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη: Αντιμετωπίζοντας τη γενοκτονίας και τερματίζοντας το απαρτχάιντ».

Ωστόσο, ο τίτλος στης εκδήλωσης αναγράφηκε στο φυλλάδιο με τη λίστα εκδηλώσεων του συνεδρίου ως ένα σκέτο «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη».

Ο πρόεδρος της PSC, Μπεν Τζαμάλ, είπε ότι το κόμμα «δεν μπορεί να είναι πράγματι αφοσιωμένο στην αντιμετώπιση μιας αδικίας, εκτός εάν είστε προετοιμασμένοι και σε θέση να κατονομάσετε σωστά αυτήν την αδικία».

Ο Τζαμάλ είπε ότι η λογοκρισία αποτελεί δείγμα της υιοθέτησης εκ μέρους του Εργατικού κόμματος της αφήγησης που παρουσιάζει ως αντισημιτισμό την αντίθεση στην καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

«Βλέπουμε την ίδια διαδικασία στην έγκριση και τη δημοσίευση από τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος ορισμένων από τις αφηγήσεις που δαιμονοποιούν αυτούς που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

«Ένα Εργατικό Κόμμα και μια Εργατική κυβέρνηση ειλικρινά αφοσιωμένη στον αντιρατσισμό θα αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της γενοκτονίας που εξαπολύει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ».

Καλούν για πλήρη αναστολή της πώλησης όπλων στο Ισραήλ

Ακροατής της ομιλίας της Ρέιτσελ Ριβς στο συνέδριο του κόμματος διέκοψε την νυν υπουργό Οικονομικών φωνάζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναστείλει όλες τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση των Εργατικών ανέστειλε 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση των Εργατικών αποκατέστησε επίσης τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, UNRWA, η οποία είχε αναστείλει από την κυβέρνηση του συντηρητικού προκατόχου του, Ρίσι Σούνακ, τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, πολλά μέλη του κόμματος ζητούν ευρύτερες αναστολές, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι το 75% των μελών του Εργατικού Κόμματος υποστηρίζει ένα πλήρες εμπάργκο όπλων, ιδιαίτερα επειδή τα εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιήθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα δε συμπεριλήφθηκαν στην απαγόρευση.

«Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση θα παραμείνει ενεργά συνένοχη με ένα κράτος που διαπράττει γενοκτονία και ασκεί απαρτχάιντ, αλλά αυτό συμβαίνει», τόνισε ο επικεφαλής του PSC.

«Αλλάξαμε το κόμμα»

Την Τρίτη, ένας διαδηλωτής διέκοψε την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στο συνέδριο.

Ο διαδηλωτής σταμάτησε για λίγο τη διάλεξη του Στάρμερ και φώναξε για τον πόλεμο στη Γάζα προτού ο Στάρμερ συνεχίσει τη δήλωσή του εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο Στάρμερ απάντησε αλαζονικά λέγοντας ότι «αυτός ο τύπος πήρε το πάσο του από το συνέδριο του 2019, αλλάξαμε το κόμμα».

Ο Στάρμερ διαδέχθηκε το 2020 στην ηγεσία των Εργατικών τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εξωθήθηκε από το κόμμα με την κατηγορία του αντισημιτισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες, αποκάλεσε τον εαυτό του «φίλο του Ισραήλ», αλλά χαρακτήρισε τη βία στη Γάζα «τρομακτική».

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, μετά από δεκαετίες παράνομης στρατιωτικής κατοχής της παλαιστινιακής γης και δεκαετιών άσκησης του εγκλήματος του απαρτχάιντ σε όλους τους Παλαιστίνιους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων του κόσμου πιστεύει ότι είναι καιρός το Ισραήλ να λογοδοτήσει και να υποστεί κυρώσεις για επανειλημμένη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η στενή ομάδα των κυβερνήσεων που εμποδίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου περιλαμβάνει επαίσχυντα τη δική μας», είπε σχετικά ο Τζαμάλ.

«Η κυβέρνηση των Εργατικών γνωρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Αλλά αντί να τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να επιδιώκει να προστατεύσει το Ισραήλ από την ευθύνη».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδια μεταφοράς πολλών τραυματιών σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία καταστρώνει το ΝΑΤΟ

Προετοιμασίες χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο στο φόντο εκατόμβης νεκρών (upd)

Λίβανος: Σε ετοιμότητα η φρεγάτα «Έλλη» για συμμετοχή σε επιχείρηση εκκένωσης

Υπέρ της μείωσης της προστασίας του λύκου 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα