ΑΘΗΝΑ
10:30
|
29.09.2024
Σε λιγότερο από 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2024.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε λιγότερο από 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2024.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος αναμένεται να καθοριστεί από τα διυλιστήρια λίγο πριν τις 15 Οκτωβρίου, ενώ ήδη οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται… σε θέση μάχης για τις αιτήσεις που αφορούν τη σχετική επιδότηση.

Αρχικά, όσον αφορά την τιμή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η υποχώρηση στα καύσιμα κίνησης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, φαίνεται πως θα επηρεάσει θετικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρσι.

Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με την περσινή αρχική τιμή των 1,40 ευρώ ανά λίτρο, όπως καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι τελικές τιμές, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των διυλιστηρίων, τα οποία θα καθορίσουν το ύψος με το οποίο θα γίνει η διάθεση του καυσίμου λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Helleniq Energy και η Motor Oil, να προσφέρουν εκπτώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας, συμβάλλοντας στην περεταίρω μείωση.

Υποχώρηση κατά 26 λεπτά στην τιμή σε σχέση με πέρσι

Ειδικότερα, σε τιμή χαμηλότερη κατά 26 λεπτά, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 του επόμενου μήνα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τις σημερινές διυλιστηριακές τιμές και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις σε επίπεδο γεωπολιτικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Θέμη Κιουρτζή, επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος».

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιουρτζής, η φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 1,14 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές -στην ελληνική περιφέρεια οι τιμές είναι λίγο πιο «τσιμπημένες» λόγω και των μεταφορικών. Δηλαδή, θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία το 2023 έκαναν μειωμένες παραγγελίες κατά 20% σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να μην υπάρξουν «παρατράγουδα».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «εάν τελικά δεν έχουμε ομαλή εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δεν θα φέρουν καμία απολύτως ευθύνη οι διανομείς», επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία δεν πρέπει να αθετήσει τη δέσμευσή της για την κατάργηση της πλατφόρμας “Ήφαιστος” και των άδικων προστίμων για γραφειοκρατικά λάθη άνευ σημασίας» και διευκρινίζοντας ότι «εμείς ήδη ως ομοσπονδία έχουμε κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να αποτρέψουμε το παραμικρό πρόβλημα».

Με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η ΠΟΠΕΚ ζητά εκ νέου το φετινό προϋπολογισθέν ποσό της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης να δοθεί απευθείας στην αντλία. «Με την υιοθέτηση της πρότασής μας και με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης για τις αστικές περιοχές θα πλησίαζε τα 0,90 ευρώ το λίτρο», εξήγησε ο κ. Κιουρτζής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 24% έως το 2050

Πετρέλαιο: Σε τροχιά πτώσης οι διεθνείς τιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα