ΑΘΗΝΑ
12:23
|
27.09.2024
Ένα βιβλίο για ένα από τα πιο βασικά εθνικά θέματα με τις υπογραφές των Γ. Ανδρεάδη, Κ. Μητράκα, Δ. Παπαχαραλάμπους, Π. Ρηγοπούλου και Α. Συρίγου.
«Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναδημοσίευση από τον ιστότοτο konstantakopoulos.gr

Το βιβλίο «Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος» (από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης) μιλά για ένα από τα πιο βασικά πολιτικά και πολιτισμικά εθνικά θέματα τα οποία συχνά είτε αγνοούνται από τις τρέχουσες ρητορικές ενώ συνεχώς επιβεβαιώνεται η καθοριστική σημασία τους, είτε ανασύρονται για προπαγανδιστικούς λόγους. Υπογράφεται από τους Γιάγκο Ανδρεάδη, Κώστα Μητράκα, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Πέπη Ρηγοπούλου και Άγγελο Συρίγο.

Η διεπιστημονική και διαχρονική μελέτη της ελληνικής Μακεδονίας που επιχειρεί αναφέρεται σε ζητήματα πολιτισμού, γεωπολιτικής, γλωσσών και ταυτοτήτων στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Προβλήματα που δεν έπαψαν να επανέρχονται από το τέλος του 19ου αιώνα και που αναδύθηκαν άλλη μια φορά με την προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν μοντέλο για την επίλυση και άλλων ζωτικών ζητημάτων.

Το βιβλίο επικεντρώνεται επίσης σε  θέματα πολιτικών της μνήμης μέσα από την αισθητική και τη διαχείριση των μακεδονικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με έμφαση στην Αμφίπολη  και τη Βεργίνα, αλλά και μέσα από το σχέδιο Σκόπια 14 στη Βόρειο Μακεδονία.  Τέλος, καταγράφεται η παρουσία της Μακεδονίας και του  Αλεξάνδρου στον ελληνικό, στον βαλκανικό  και ευρύτερα στον διεθνή κινηματογράφο στο έργο σκηνοθετών όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μ. Μαντσέβσκι, ο Όλιβερ Στόουν κ.ά..

Οι συγγραφείς εκκινούν από διαφορετικές επιστημονικές αφετηρίες -την Ιστορία του Πολιτισμού, την Γεωπολιτική, την Πολιτισμική Ανθρωπολογία, την Ιστορία και την Θεωρία της Τέχνης και του Μύθου και τις Σπουδές του Κινηματογράφου και συναντώνται στην κοινή  αίσθηση ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες ο  ουσιαστικός διάλογος μεταξύ λαών και πολιτισμών είναι όλο και πιο απαραίτητος, η Μακεδονία μετρά όλο και πιο πολύ. Μας το λένε οι πρόσφατοι κραδασμοί στην χώρα που πήρε το όνομα Βόρεια Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αρνούνται η σημερινή ηγεσία και η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας αυτής. Μας το λένε οι εξελίξεις από την Θράκη και το Αιγαίο  μέχρι και τη Κύπρο. Μας το λένε οι συγκρούσεις που επιδεινώνονται  στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή  και χτυπούν την πόρτα μας, οι βουλιμικές απειλές των ανατολικών γειτόνων μας και η προϊούσα κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη, και η έγχρωμη εικονογράφησή του περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου, που αναφέρονται στον Αλέξανδρο και την Ελλάδα και βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στο Πακιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

110 χώρες στηρίζουν την ειρηνευτική πρόταση Κίνας-Βραζιλίας για την Ουκρανία

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον νεκρό μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα-Ανακοινώσεις και ερωτήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα