ΑΘΗΝΑ
14:50
|
27.09.2024
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα κέρδισε στις εκλογές για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.
Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχος του Φούμιο Κισίντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σιγκέρου Ισίμπα, πρώην υπουργός Άμυνας, αναδείχτηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καθώς επικράτησε με 215 ψήφους έναντι 194 της αντιπάλου του, Σαναέ Τακαΐτσι, στην εσωκομματική διαδικασία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).

Η εκλογή του 67χρονου νέου πρωθυπουργού, κρίθηκε στον δεύτερο γύρο, καθώς αρχικά ανάμεσα στους εννέα υποψήφιους του κόμματος για την διαδοχή του Φούμιο Κισίντα που αποσύρθηκε τον Αύγουστο υπό το βάρος μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς, κανείς δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία του κόμματος στο νομοθετικό σώμα σημαίνει ότι ο νικητής της κούρσας για την ηγεσία είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί επίσημα ως ο 65ος πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ισίμπα, από τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος που βρέθηκε υποψήφιος για την κορυφαία θέση της χώρας άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν, αναμένεται να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του και αναλυτές εκτιμούν πως θα καταφέρει να αντιστρέψει το γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας εις βάρος της κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει το κύμα σκανδάλων που συντάραξε την πολιτική σκηνή.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε θέματα ασφάλειας και έχει δηλώσει ότι θα πιέσει για περισσότερη εποπτεία σχετικά με τη χρήση των Αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία. Άλλες προτάσεις του περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός «ασιατικού ΝΑΤΟ», ενώ όσο αφορά στην οικονομία, έχει αμφισβητήσει την πολιτική επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρέπει, τέλος, να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια, από την ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα και τις απαγορευμένες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον νεκρό μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα-Ανακοινώσεις και ερωτήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα