ΑΘΗΝΑ
16:52
|
27.09.2024
Ο 37χρονος Μοχάμεντ Καμράν, μετανάστης από το Πακιστάν που έμενε 20 χρόνια στην Ελλάδα, βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στο πλαίσιο εξαιρετικά ύποπτων συνθηκών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα το βράδυ της Πέμπτης 26/9 (φωτό: Κων/νος Ζήλος/Kosmodromio)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον Συνήγορο του Πολίτη διαβίβασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την έρευνα για τον θάνατο 37χρονου κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου υποστηρίζει πως στόχος είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, «ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».

Ο 37χρονος Μοχάμεντ Καμράν, μετανάστης από το Πακιστάν που διέμενε στην Ελλάδα από το 2004, βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στο πλαίσιο πολύ ύποπτων για τις ενέργειες των αστυνομικών συνθηκών και με το σώμα του γεμάτο μώλωπες. Η αστυνομία δήλωσε πως ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ωστόσο ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε στο μόνο χώρο προσωρινής κράτησης του αστυνομικού τμήματος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας.

Η αστυνομία επενέβη βίαια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα το βράδυ της Πέμπτης.

Σε κείμενο που υπογράφεται από την οικογένεια του Μοχάμεντ Καμράν και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα» από κοινού με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), αναφέρεται:

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του Μοχάμεντ Καμράν.
Οι φρικιαστικές εικόνες του άψυχου κορμιού του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ από τον απάνθρωπο βασανισμό στα χέρια των ανθρωποφυλάκων αστυνομικών στο κολαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα μαρτυρούν το ρατσιστικό μίσος που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν δεν πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο, βασανίζει μέχρι θανάτου μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα και πυροβολεί Ρομά στους καταυλισμούς. Και με θράσος περισσό η Αστυνομία επιχειρεί συγκάλυψη, όπως και τώρα, που φτάνουν να καταγράφουν ως άστεγο και ότι δεν μιλάει ελληνικά  έναν άνθρωπο με εικοσαετή παραμονή στη χώρα, με άδεια παραμονής από το 2017, με συμβόλαιο κατοικίας και σταθερή απασχόληση με εκατοντάδες ένσημα…

Από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα Α.Τ. Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας. Σε όλο αυτό  το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του. Είναι τα τμήματα με πλούσιο παρελθόν συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, με το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα που είχε μετατραπεί σε κέντρο ομαδικών βασανιστηρίων προσφύγων.
Στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο…Το ΕΚΑΒ πήγε για πρώτη φορά λίγες ώρες μετα την κράτηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και απεχώρησε χωρίς να τον μεταφέρει σε κάποιο νοσοκομείο. Τρεις μέρες μετά πώς εμφανίζεται ένα σώμα γεμάτο πληγές που οδηγήθηκε στο θάνατο;

Είναι αδιανόητο, η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα. Θα προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη για να προχωρήσει σε έρευνα, όπως έκανε και με τον πνιγμό των 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου.

[…]

Οι συγγενείς αναχωρούν για να γίνει η ταφή του νεκρού στο Πακιστάν και να τον θρηνήσει η οικογένεια. Με την επιστροφή τους, καλούμε σε συλλαλητήριο το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στην Πλατεία Βικτώριας, στις 2.30μμ και πορεία στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα».

Στο μεταξύ, νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα 27/9 στις 19.30 στην πλατεία Βικτωρίας και θα ακολουθήσει πορεία προς το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης οι «Αναρχικές-οί Ηρακλείου Κρήτης» θα πραγματοποιήσουν για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών στις 19.00 το απόγευμα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να διερευνηθεί πλήρως ο θάνατος του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ και πιθανά ρατσιστικά κίνητρα – Να προστατευτεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημόσια καταγγελία ο Πακιστανός μετανάστης Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, ενώ νωρίτερα είχε μετακινηθεί σε πέντε αστυνομικά τμήματα, όπως έμμεσα ενημερώνει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σύμφωνα με την καταγγελία, βρέθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης του Α.Τ., ο οποίος είναι ο μόνος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας» προσέθεσε και συνέχισε:

«Το σώμα του αποθανόντος με βάση τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες έχει προφανή ίχνη σωματικής κακοποίησης και αναμένουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Τι συνέβη στο διάστημα από την σύλληψη και την καταδίκη του μέχρι τον θάνατό του; Ποιοι είναι οι αυτουργοί των εμφανών χτυπημάτων; Είναι οι συγκρατούμενοι; Είναι χτυπήματα κατά την σύλληψή του; Αγνοήθηκε εμφανής συμπτωματολογία του θύματος;

Για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα. Δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του.

Η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ωστόσο προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας.

Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση».

ΜέΡΑ25: «Ο τυχαίος θάνατος ενός μετανάστη;»

«Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα, η είδηση για νεκρό μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Οι εικόνες του νεκρού Πακιστανού που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, φανερώνουν σοβαρές πληγές από άγριο ξυλοδαρμό, πράγμα το οποίο ανατρέπει τον ισχυρισμό της αστυνομίας για θάνατο από παθολογικά αίτια» αναφέρει το ΜέΡΑ25.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μετανάστης διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004, ενώ από το 2017 είχε λάβει άδεια παραμονής. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε μισθωτήριο στο όνομά του. Αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν ερωτηματικά για τις απαντήσεις που δίνει η αστυνομία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. πως ο άνθρωπος ήταν άστεγος και αγνώστων στοιχείων. Άλλωστε, το να είναι κάποιος άστεγος και χωρίς χαρτιά δικαιολογεί τον βασανισμό του; Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο Α.Τ. έχει ιστορικό σωρείας περιπτώσεων ξυλοδαρμών, κακοποίησης, βιασμών ακόμα και δολοφονιών» προσθέτει.

«Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση του γεγονότος. Ταυτόχρονα τονίζουμε πως είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ., την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών» καταλήγει.

Νέα Αριστερά: «Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αληθινά αίτια του θανάτου του»

«Μια υπόθεση με νεκρό μετανάστη ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το documentonews.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το θύμα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του έζησε σε μια δυστοπική πραγματικότητα: θεωρούνταν αγνοούμενος από τους δικούς του, αστυνομικοί φέρονται να τον περιέφεραν από τμήμα σε τμήμα και η σωρός του ήταν γεμάτη μώλωπες, ενώ η αστυνομία αναφέρει – τι έκπληξη! – ότι ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια. Για τις αστυνομικές αρχές δε, ήταν άστεγος, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια απολύτως ψευδές» αναφέρει η Νέα Αριστερά.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αληθινά αίτια του θανάτου του. Ως Νέα Αριστερά θα παρακολουθούμε την υπόθεση στενά και τονίζουμε να μην διανοηθούν και αυτή τη φορά, όπως στην περίπτωση του Κώστα Μανιουδάκη, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα» προσέθεσε.

Συγκλονισμένη και θορυβημένη η Διεθνής Αμνηστία

Συγκλονισμένη και θορυβημένη για τον θάνατο του μετανάστη μέσα στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία σε ανάρτησή της στο X. Η διεθνής ΜΚΟ ζητά επίσης επιτακτικά «άμεση, ενδελεχή, διαφανή & αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων».

ΚΕΕΡΦΑ: «Να ξηλωθεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα»

«Προκαλεί οργή αλλά όχι κατάπληξη σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο η ανακοίνωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.. Θα απαντήσει η καθοδηγούμενη από τον Χρυσοχοίδη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το ερώτημα: Αν παραδέχεται ότι ο Μοχάμεντ Καμράν είχε μόνο ένα τραύμα στο πρόσωπο όταν τον συνέλαβαν, τότε ποιοί του προκάλεσαν τα ατέλειωτα τραύματα σε όλο το σώμα που τον οδήγησαν στο τάφο; Ποιόν κοροϊδεύετε με τέτοιες προκλητικές και κενές λογικής προσπάθειες να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;» αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν που διέπραξαν το έγκλημα τους μέσα στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα. Η αστυνομική βία στην Ελλάδα δεν θα μείνει ατιμώρητη όπως δεν έμεινε ατιμώρητη η ναζιστική βία της Χρυσή Αυγής.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της σαν τους Χρυσοχοΐδηδες και του Καραμανλήδες μπορούν κρύψουν τα εγκλήματα τους είτε τις δολοφονίες στα αστυνομία τμήματα και είτε στα νερά της Πύλου. Δεν ξεχνάμε τον Βασίλη Μάγγο και τους τρείς Ρομά Κώστα Φραγκούλη, Νίκο Σαμπάνη, Μιχάλη Θα μας βρούνε μπροστά τους!» προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τη μέρα νύχτα έκανε ο Νετανιάχου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Υεμένη: Τεράστια λαϊκή κινητοποίηση και επιθέσεις σε αμερικανικά αντιτορπιλικά

Economist: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη στρατεύσιμων, πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους της

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα