ΑΘΗΝΑ
21:01
|
27.09.2024
«Λιγότερο του 30% των Ουκρανών θεωρεί ντροπή την αποφυγή της στράτευσης», ανέφερε ο Economist ενόσω ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριζε στις ΗΠΑ το «σχέδιο νίκης» του.
Στην Ουκρανία η επιστράτευση «μοιάζει σαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το νεκροτομείο», σημείωσε ο Economist.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «σχέδιο νίκης» του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπονομεύεται από τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία μη έχοντας αρκετούς άνδρες και πόρους για να επικρατήσει της Ρωσίας, ανέφερε την Πέμπτη η βρετανική εφημερίδα Economist.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ για να προωθήσει την πρότασή του, η οποία φέρεται να αφορά κατά βάση μια αύξηση της δυτικής υποστήριξης, ώστε το Κίεβο να συνεχίσει να μάχεται.

Η βρετανική εφημερίδα περιέγραψε με μελανά χρώματα το υπόβαθρο της επίσκεψης και στάθηκε στο ζήτημα των στρατεύσιμων. Σε αντίθεση με τη Μόσχα, η οποία στέλνει εθελοντές, το Κίεβο βασίζεται στην αναγκαστική στράτευση, ανέφερε.

«Οι αξιωματικοί παραπονιούνται ότι πολλοί από αυτούς που επιστρατεύονται δεν είναι κατάλληλοι να πολεμήσουν: πολύ μεγάλοι, πολύ άρρωστοι, πολύ μεθυσμένοι. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι για έξοδο από τον στρατό, κάτι που κάνει την επιστράτευση να μοιάζει σαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το νεκροτομείο», σημείωσε ο Economist.

«Περίπου το 5-10% των στρατιωτών εν ενεργεία απουσιάζουν χωρίς άδεια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, «λιγότερο από το 30% των Ουκρανών θεωρεί ντροπή την αποφυγή της στράτευσης».

Οι νεότεροι άνδρες που είναι στρατεύσιμοι είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την αδιάλλακτη στάση του Ζελένσκι, σε σύγκριση με αυτούς που είναι πολύ μεγάλοι για να στρατολογηθούν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Σε άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα, η εφημερίδα ανέφερε πως ο Ζελένσκι «αψηφά την πραγματικότητα» με τη στρατιωτική του στρατηγική, προειδοποιώντας ότι θα «αποξενώσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας και θα διχάσει περαιτέρω την ουκρανική κοινωνία» εάν επιμείνει σε αυτή.

Η Ουκρανία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τι θα αποτελούσε νίκη επί της Ρωσίας, σημείωσε το δημοσίευμα προτείνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι το «να γίνει μια ευημερούσα δημοκρατία με δυτική κλίση», αφού κάνει παραχωρήσεις για χάρη της ειρήνης. Σε αντάλλαγμα για να «αγκαλιάσουν αυτή τη ζοφερή αλήθεια, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να καταστήσουν αξιόπιστο τον πρωταρχικό πολεμικό στόχο του να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία έχει τη στρατιωτική ικανότητα και τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται», πρόσθεσε ο Economist.

Η Μόσχα από την άλλη έχει ορίσει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να προσελκύσει την Ουκρανία στις τάξεις του ως ένα από τα βασικά εναύσματα για τις εχθροπραξίες. Η ρωσική άποψη για μια βιώσιμη ειρήνη περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο στη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας και το να μη προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βία και προσαγωγές από τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο κατά τη Βραδιά του Ερευνητή

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ (upd)

Στους 17 οι νεκροί από τον τυφώνα Helene χτυπάει στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα