ΑΘΗΝΑ
00:40
|
28.09.2024
Η βίαιη αντίδραση των ΜΑΤ στο ΕΜΠ είχε ως αποτέλεσμα τις προσαγωγές τουλάχιστον 22 ατόμων.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εισβολή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκαναν το απόγευμα τα ΜΑΤ στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη «Βραδιά του Ερευνητή» προχωρώντας στις βίαιες προσαγωγές 22 ατόμων.

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες σε πάνω από 350 ευρωπαϊκές πόλεις, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Researchers’ Night), με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης.

Τι γύρευαν τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ

Στόχος των ΜΑΤ ήταν να καταστείλουν παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα πολυετή και ανεπίλυτα προβλήματα του κλάδου, και να σαμποτάρουν την κινητοποίηση φοιτητών και φοιτητριών ενάντια στη γενοκτονία που συμβαίνει στην Παλαιστίνη.

Και αυτή η βίαιη καταστολή δικαιολογήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, σε ανακοίνωσή της, ως εξής: «’Ατομα εισήλθαν εντός του κτιρίου και επιτέθηκαν ρίπτοντας αντικείμενα, και οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν την ΕΛΑΣ να παρέμβει».

Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και τα ΑΕΙ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ανακοίνωσή του έδωσε μία εντελώς διαφορετική εικόνα, εξηγώντας ότι «τη στιγμή που μιλάγαμε, απρόκλητα και χωρίς καμία αιτία, δυνάμεις της ΟΠΚΕ εισέβαλαν μέσα σε ένα γεμάτο κτήριο από ερευνητές, φοιτητές και μαθητές, ξυλοκοπώντας μέλη μας και συλλαμβάνοντας μέλος του ΔΣ του Σωματείου μας».

Αναφέρεται επίσης στην στάση των Αρχών του Πανεπιστημίου, λέγοντας πως «διαμαρτυρόμενοι στους διοργανωτές και τις πρυτανικές αρχές, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν την έφοδο της ΟΠΚΕ στο χώρο, αλλά λάβαμε χυδαίες και προκλητικές απαντήσεις, όπως να τους απευθυνόμαστε στον πληθυντικό».

«Καταγγέλλουμε την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων και τη χυδαία στάση των πρυτανικών αρχών και του συμβουλίου ιδρύματος του ΕΜΠ και καλούμε όλους τους φορείς του ΕΜΠ να πάρουν θέση και να καταγγείλουν το περιστατικό» προσθέτει το Σωματείο και καταλήγει:

«Πίσω από τις φιέστες και τα φανταχτερά αφηγήματα περί «αριστείας», εκτός από άθλιες εργασιακές σχέσεις, ‘παραβιαστικές’ συμπεριφορές, εκβιασμούς επιστροφής δεδουλευμένων κρύβεται και η άγρια και αναίτια καταστολή, με ενορχηστρωτή τις πρυτανικές αρχές. Θέλουμε έρευνα στο μπόι των αναγκών μας και όχι φιέστες και καταστολή».

Νέα Αριστερά: Απειλή για την κυβέρνηση ερευνητές και φοιτητές

Ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα  το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς για τις προσαγωγές ερευνητών και φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Όπως αναφέρει, «μια κυβέρνηση που θεωρεί απειλή ερευνητές και φοιτητές είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα