ΑΘΗΝΑ
17:36
|
29.09.2024
Ένα διαστημόπλοιο της SpaceX απογειώθηκε για να διασώσει δύο αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Αυτή η εικόνα που παρέχεται από τη NASA δείχνει τον αστροναύτη της NASA Nick Hague και τον αστροναύτη της Roscosmos Aleksandr Gorbunov μέσα στην κάψουλα της SpaceX, 28 Σεπτεμβρίου 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα διαστημόπλοιο της SpaceX απογειώθηκε για να διασώσει δύο αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω τεχνικών προβλημάτων, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο αστροναύτης της NASA Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος αστροναύτης Αλεξάντρ Γκόρμπουνοφ απογειώθηκαν το Σάββατο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για να φέρουν πίσω τους Σούνι Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ.

Το διαστημόπλοιο Dragon, το οποίο διαχειρίζεται η SpaceX, η ιδιωτική εταιρεία που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, πρόκειται να φτάσει στον ISS την Κυριακή.

Αρχικά, οι αστροναύτες Ζένα Κάρντμαν και Στέφανι Γουίλσον επρόκειτο να συμμετάσχουν στην αποστολή SpaceX Crew-9 της NASA.

Ωστόσο, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους για να φιλοξενήσουν τους Γουίλιαμς και Γουίλμορ, αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον ISS λόγω τεχνικών προβλημάτων με το διαστημόπλοιο Starliner.

Οι Γουίλιαμς και Γουίλμορ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη στις 13 Ιουνίου, αφού η κάψουλα Boeing Starliner εκτόξευσε την πρώτη της επανδρωμένη πτήση από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral της Φλόριντα στις 5 Ιουνίου. Όμως το Starliner ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα, ακόμη και πριν από την εκτόξευση της 5ης Ιουνίου. Μια προηγούμενη προσπάθεια εκτόξευσης ακυρώθηκε την 1η Ιουνίου, λίγα λεπτά πριν από την εκτόξευση, λόγω προβλήματος απόδοσης του υπολογιστή ελέγχου εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της 25ωρης πτήσης προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το διαστημόπλοιο παρουσίασε αρκετές διαρροές ηλίου και δυσλειτουργία του προωθητήρα. Στη συνέχεια, όταν το Starliner έφτασε στις 6 Ιουνίου και προσπάθησε να προσδεθεί στον ISS, τέσσερις ακόμη από τους 28 προωθητήρες παρουσίασαν δυσλειτουργία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άφιξη του σκάφους.

Η εκτόξευση της αποστολής της NASA το Σάββατο είχε καθυστερήσει για αρκετές ημέρες λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα Ελένη. Οι καιρικές ανησυχίες παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή, με τη βροχή και τις καταιγίδες να εγκυμονούν κινδύνους για την αποστολή.

«Οι σύντροφοι του πληρώματος θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 200 επιστημονικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μελετών για την πήξη του αίματος, την επίδραση της υγρασίας στα φυτά που καλλιεργούνται στο διάστημα και τις αλλαγές στην όραση των αστροναυτών κατά τη διάρκεια της αποστολής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της NASA.

Οι Γουίλιαμς και Γουίλμορ αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025, μαζί με τους Χέιγκ και Γκόρμπουνοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Χιλή: Αστρονόμοι παρουσίασαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Ρώσος κοσμοναύτης: Η Νότια Αμερική αλλάζει ραγδαία

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα