ΑΘΗΝΑ
16:26
|
30.09.2024
Το επόμενο κύμα διεύρυνσης των BRICS θα ανακοινωθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής τους, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επόμενο κύμα διεύρυνσης των BRICS θα ανακοινωθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής τους που φέτος θα λάβει χώρα στη ρωσική πόλη Καζάν τον Οκτώβριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Μαξίμ Ριζένκοφ.

Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ριζένκοφ δήλωσε ότι οι BRICS πρόκειται να προσθέσουν τουλάχιστον δέκα νέα μέλη, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η αίτηση ένταξης της Λευκορωσίας θα εγκριθεί.

«Το πρώτο κύμα της διεύρυνσης, όπως όλοι όσοι έχουμε υποβάλει τέτοιες αιτήσεις περιμένουμε, θα λάβει χώρα στη σύνοδο κορυφής του Καζάν», δήλωσε ο Ριζένκοφ στο RIA Novosti. Η Ρωσία «διατυπώνει τη λίστα με αυτές τις χώρες που θα βρίσκονται στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν

Ως προεδρεύουσα των BRICS για φέτος, η Ρωσία θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Σεργκέι Λουκασέβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη ομάδα υποψηφίων νέων μελών των BRICS, μαζί με την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, την Κούβα, την Ονδούρα, την Ινδονησία, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, την Παλαιστίνη, τη Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη.

Αρκετές άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ζιμπάμπουε και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν.

Ιδρυθείσα το 2006 από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, η ομάδα των BRICS αποδέχθηκε τη Νότια Αφρική ως μέλος το 2011, ενώ στις αρχές του 2024 εισδέχθηκε το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 34 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Τα μέλη των BRICS αναπτύσσουν επίσης ένα σύστημα πληρωμών και διακανονισμών για τις μεταξύ τους συναλλαγές, δήλωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα επιτρέψει στα μέλη να «δημιουργήσουν συνθήκες για την αποτελεσματική και ανεξάρτητη εξυπηρέτηση όλου του εξωτερικού εμπορίου», πρόσθεσε.

Η επέκταση των BRICS θα πρέπει να «ενθαρρυνθεί», δήλωσε η Τζούλι Κόζακ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του ομίλου θα μπορούσε να είναι επωφελής παγκοσμίως.

Ο πληθυσμός των χωρών των BRICS αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 46% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι οικονομίες τους αντιστοιχούν σε πάνω από το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς και σε πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση (λυκο)φιλίας Νετανιάχου στον λαό του Ιράν

Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση ποινών σε νέους και γονείς για την ανήλικη παραβατικότητα

ΚΚΕ για Ισραήλ: Το «κράτος-τρομοκράτης» προχωράει σ’ έναν γενικευμένο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες

ΠτΔ σε Πλεύση Ελευθερίας: «Απόρρητα» τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την επαύριο του Δημοψηφίσματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα