ΑΘΗΝΑ
01:37
|
01.10.2024
Όλα δείχνουν πως ξεκίνησε η χερσαία επίθεση στο Νότιο Λίβανο, μετά και από τις επιχειρήσεις Ισραηλινών κομάντος.
Ισραηλινοί στρατιώτες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει απόψε τις κινήσεις που δείχνουν πως πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες φάσεις χερσαίας επίθεσης στο Νότιο Λίβανο με βασικό στόχο την απομάκρυνση μαχητών της Χεζμπολάχ σε βάθος άνω των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα και τη δημιουργία (εάν καταστεί δυνατόν) ζώνης ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως επιβλήθηκε καθεστώς «κλειστής στρατιωτικής ζώνης» στις βόρειες κοινότητες Μετούλα, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι που είναι στα σύνορα με τη γειτονική χώρα με εντολή του διοικητή Βόρειας Διοίκησης, στρατηγού Όρι Γκορντίν.

Η κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με κίτρινο χρώμα

Αργότερα απόψε ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ ανακοίνωσαν με επιφυλάξεις πως ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση Ισραηλινών στρατιωτών στο Νότιο Λίβανο από το χωριό Rmeish.

Σταμάτησαν περιπολίες οι κυανόκρανοι

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως η αποστολή κυανοκράνων στον Νότιο Λίβανο είχε δηλώσει απόψε πως οι πάνω από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών στα σύνορα των δύο χωρών.

Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε «να κάνει εικασίες», προσθέτοντας ότι υπάρχει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» εάν χρειαστεί.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Το Σαββατοκύριακο προηγήθηκαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις Ισραηλινών κομάντος τόσο σε τούνελ της Χεζμπολάχ στα σύνορα των δύο χωρών όσο και σε μεθοριακές περιοχές του Νοτίου Λιβάνου.

Ισραηλινός στρατιώτης σε τούνελ της Χεζμπολάχ

Μετά τις 21.30 (ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από το Ισραήλ πως «πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται».

Υποχωρεί ο στρατός του Λιβάνου από τα σύνορα με Ισραήλ

Παράλληλα, κάποια ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά ενώ το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Λιβανέζους αξιωματούχους και τοπικές πηγές στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ μετέδωσε απόψε πως καταγράφεται υποχώρηση των θέσεων του λιβανικού στρατού από τα σύνορα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας απόψε στην εφημερίδα The Times of Israel ανέφεραν ότι ένας από τους πρώτους στόχους της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο θα είναι «η απομάκρυνση  των θέσεων της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ».

Τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να πάρει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει εκτάκτως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψήφισμα του 1950 του ΟΗΕ θυμήθηκε ο Ερντογάν σαν όπλο κατά του Ισραήλ

Δεκάδες νεκροί, πάνω από 600 οι αγνοούμενοι του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Αμερικανός συνταξιούχος ομολόγησε πως ήταν μισθοφόρος στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα