ΑΘΗΝΑ
12:38
|
01.10.2024
Μια «περιορισμένη» -όπως την αποκαλεί- χερσαία επίθεση στον Λίβανο ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός - Ανοιχτό πάντα το μέτωπο της Γάζας.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια «περιορισμένη» -όπως την αποκαλεί- χερσαία επίθεση στον Λίβανο ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται επιδρομές εναντίον στόχων σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, καθώς τα μέτωπα της ισραηλινής επίθεσης διευρύνονται και ο κίνδυνος τεράστιας εμπλοκής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εντείνεται.

Τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν λίγα χιλιόμετρα μέσα στον Λίβανο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες αραβικών μέσων, αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση καθώς είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος οι IDF να «παγιδευτούν» σε αυτό που είναι γνωστό ως «το τέλμα του Λιβάνου», από την προηγούμενη εμπειρία της εισβολής του 1982 όταν έφτασαν στη Βηρυτό και μετά από 18 χρόνια ανταρτοπόλεμου αποσύρθηκαν και δημιούργησαν αυτό που αποκαλούσαν «ζώνη ασφαλείας» («ζώνη κατοχής» για τους Λιβανέζους).

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (…) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της

στον νότιο Λίβανο, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού», ανέφερε ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Από χθες το βράδυ, επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Έιν αλ Χίουε κοντά στη Σιδώνα του νότιου Λιβάνου, με απολογισμό τουλάχιστον πέντε νεκρών, ενώ πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν εκ νέου τη Βηρυτό και η αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκόπησαν περιοχές κατά μήκος των συνόρων. Επίθεση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Νταουντίγια, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επλήγη συγκρότημα κατοικιών.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, βομβαρδίζοντας αρκετές γειτονιές αφού έδωσε εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χθες Δευτέρα, από επιθέσεις στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση «θα επιδείνωνε την κατάσταση και πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συγκάλεσε χθες εκτάκτως, για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στον Λίβανο. Ο Ζ. Μπορέλ έκανε έκκληση για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «σε κάθε περίπτωση» και τόνισε ότι η κυριαρχία του Ισραήλ και του Λιβάνου πρέπει να είναι εγγυημένη. «Τώρα τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και να μιλήσει η διπλωματία», ανέφερε.

 «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, ήδη ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, πολλοί εκ των οποίων φεύγουν προς τη Συρία, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Την βαθιά τους ανησυχία για την κλιμάκωση στον Λίβανο εξέφρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκ. δολαρίων για τη Βηρυτό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «επιβεβαίωσαν την ακλόνητη θέση τους για την ενότητα του Λιβάνου, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ ο Πρόεδρος Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν «διευθύνει την παράδοση ενός πακέτου επείγουσας βοήθειας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον λαό του Λιβάνου». Τα ΗΑΕ ζήτησαν επίσης διεθνή υποστήριξη για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και τόνισαν τη σημασία της παροχής πλήρους προστασίας στους αμάχους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει κρατήσει 800 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει υπηκόους της χώρας που το επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση ασφαλείας γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη και ευμετάβλητη», όπως ανέφερε μέσω X η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.

Καθώς πολλές εταιρίες αεροπορικών μεταφορών έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους προς και από τη Βηρυτό και οι καναδικές αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της χώρας από τη λιβανική επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχεδιασμούς για τέτοιες επιχειρήσεις μέσω βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο αν διακοπούν εντελώς οι εμπορικές πτήσεις.

Οι θανατηφόρες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται και στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ενώ περισσότεροι από 11 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους μετά από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Στη Δυτική Όχθη, το τρίτο και χαμηλότερης σχετικά μέτωπο έντασης που έχει ανοίξει το Ισραήλ, επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε μία σειρά περιοχές κοντά στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν περισσότεροι από 15 Παλαιστίνιοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγή ηγεσίας στο ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργ φεύγει… ο Ρούτε έρχεται

Τρεις νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Ψήφισμα του 1950 του ΟΗΕ θυμήθηκε ο Ερντογάν σαν όπλο κατά του Ισραήλ

Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα