ΑΘΗΝΑ
17:32
|
01.10.2024
Τέσσερις αναπληρωτές του καθαίρεσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστάμ Ουμέροφ, εν μέσω εικασιών ότι κινδυνεύει να χάσει κι ο ίδιος τη θέση του.
Ο από τον Σεπτέμβριο του 2023 υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστάμ Ουμέροφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστάμ Ουμέροφ, καθαίρεσε τέσσερις από τους αναπληρωτές του, επικαλούμενος απαράδεκτες «απόπειρες επιρροής» στο υπουργείο του.

Η ανακοίνωση ήρθε το πρωί της Τρίτης εν μέσω φημών ότι ο ίδιος ο Ουμέροφ μπορεί να χάσει το υπουργικό του χαρτοφυλάκιο λόγω σύγκρουσης με τον Αντρέι Γέρμακ, τον ισχυρό επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο Ουμέροφ περιέγραψε το υπουργείο Άμυνας ως μια «κλειστή περίμετρο» που πρέπει να λειτουργεί χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Οι τέσσερις αξιωματούχοι που απολύθηκαν είναι οι Στάνισλαβ Γκάιντερ, Αλεξάντρ Σέργκιι, Γιούρι Ντζιγκίρ και Λυντμίλα Ντάραγκαν.

Ο Γκάιντερ διορίστηκε αναπληρωτής τον περασμένο Οκτώβριο και επέβλεπε θέματα θεσμικής ανάπτυξης στο υπουργείο. Προηγουμένως υπηρέτησε στην εθνική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και τώρα θα μετακινηθεί σε άλλη θέση στο Υπουργείο Άμυνας για να υπηρετήσει ως επικεφαλής του επιτελείου του Ουμέροφ.

Ο Σέργκιι, στρατιωτικός μηχανικός στο παρελθόν, ήταν ειδικός επιμελητείας στο Υπουργείο Άμυνας από τον Ιούλιο. Ο Ντζιγκίρ εργάστηκε στο παρελθόν στο υπουργείο Οικονομικών και διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο Ουμέροφ ανέλαβε το υπουργείο από τον προκάτοχό του, Ολεκσέι Ρέζνικοφ.

Η Ντάραγκαν υπηρέτησε ως αναπληρώτρια του Ουμέροφ όταν ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Ουκρανίας και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Άμυνας μαζί με τον προϊστάμενό της.

Εκτός από τις αντικαταστάσεις προσωπικού, ο Ουμέροφ ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στην κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το διεθνές εμπόριο όπλων και στα τμήματα του υπουργείου για την επιμελητεία και τις προμήθειες.

Η αναθεώρηση έρχεται εν μέσω φημών για αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Γιέρμακ και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των Ουμέροφ και Κίριλ Μπουντάνοφ, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η εικασίες πυροδοτήθηκαν από την απόλυση δύο εκ των αναπληρωτών του Μπουντάνοφ την περασμένη εβδομάδα, την οποία φέρεται να διέταξε ο Ουμέροφ χωρίς να συνεννοηθεί με τον επικεφαλής κατασκοπείας. Πηγές που επικαλούνται ειδησεογραφικά μέσα υποστήριξαν ότι ο Ουμέροφ θα μπορούσε να σώσει τη θέση του στο υπουργείο θυσιάζοντας μερικούς από τους αναπληρωτές του.

Ο Ρέζνικοφ παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να επιτύχει εδαφικά κέρδη στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της «αντεπίθεσης» του περασμένου έτους κατά της Ρωσίας. Η αποχώρησή του ακολούθησε επίσης μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στο υπουργείο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να προωθήσει το «σχέδιο νίκης» του εναντίον της Ρωσίας. Η πρόταση φέρεται να έτυχε χλιαρής αποδοχής από την αμερικανική ηγεσία, χωρίς να ανακοινωθούν σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Οι στόχοι του Ζελένσκι λέγεται ότι περιελάμβαναν την αναζήτηση στρατιωτικής βοήθειας που δε θα μπορούσε να ανακληθεί σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, εγγυήσεις ασφαλείας παρεμφερείς προς αυτές των μελών του ΝΑΤΟ και άδεια να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στο Κίεβο από τη Δύση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μα ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη Γαλλία;

ΑΚΕΛ για 1η Οκτωβρίου: Κύπρος επανενωμένη και ειρηνική

Διπλή επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα- Στόχος το ελληνικό Minoan Courage

Ενδείξεις ιρανικής επικείμενης πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ βλέπουν οι ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα