ΑΘΗΝΑ
21:04
|
01.10.2024
Με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου το ΑΚΕΛ δηλώνει «προς κάθε κατεύθυνση»: ούτε διχοτομικό-κατοχικό στάτους κβο, ούτε λύση δύο κρατών.
Ανακοίνωση για την 64η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου εξέδωσε το ΑΚΕΛ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακοίνωση για την 64η επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

«Το ΑΚΕΛ τιμά την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με φόρο τιμής προς όσους αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Τιμούμε την προσφορά και τη μνήμη των ηρώων της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας που πάλεψαν ενάντια στην αποικιοκρατία, τον σοβινισμό και τις συνωμοσίες σε βάρος της Κύπρου που κορυφώθηκαν με το δίδυμο έγκλημα του 1974», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η 1η του Οκτώβρη δεν είναι μόνο μέρα τιμής, αλλά και ένα ορόσημο χάραξης πορείας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι επίσης, μέρα απολογισμού και προβληματισμού γι’ άντληση των σωστών διδαγμάτων από την Ιστορία, τις περιπέτειες και τα δεινά που βίωσε και βιώνει ο τόπος.

Το ΑΚΕΛ είχε διαφωνήσει με τις Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου του 1959 εξαιτίας των δεσμεύσεων που αυτές επέβαλλαν στον λαό μας. Δεν έμεινε όμως στην άρνηση. Αντίθετα, κάλεσε τον κυπριακό λαό στο σύνολο του να εργαστεί με ενότητα για να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας. Όμως τα διχοτομικά σχέδια του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού και τα ιδεολογήματα της “Ένωσις” και της “Διχοτόμησης” αντίστοιχα, υπέσκαψαν την προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελικά οδήγησαν στην τραγωδία του 1974», σημειώνει το κόμμα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία κτυπήθηκε και προδόθηκε και από τα μέσα και από τα έξω, όμως ήταν και παραμένει ασπίδα και δόρυ του κυπριακού λαού στον αγώνα του για επιβίωση και δικαίωση, γι’ αποτροπή της διχοτόμησης.

Σήμερα ο εφιάλτης του διαμελισμού της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου το ΑΚΕΛ στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση: ούτε το διχοτομικό- κατοχικό στάτους κβο, ούτε η λύση δύο κρατών μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Το ΑΚΕΛ, κόμμα του κυπριακού λαού, δύναμη και φορέας ελπίδας και προοπτικής για μια Κύπρο επανενωμένη και ειρηνική θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τους τις δυνάμεις, από κάθε μετερίζι, από κάθε βήμα για λύση του Κυπριακού που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και τα ξένα επεμβατικά-εγγυητικά δικαιώματα και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Για αυτό επιμένει στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου».

«Τιμώντας την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους- να πυκνώσει τις γραμμές του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική, ευημερούσα», καταλήγει το κόμμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός στο Ισραήλ – Εκτοξεύσεις εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν (upd)

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε το πρωτόκολλο αποκαλύπτοντας την αιτία θανάτου της Ελισάβετ

«Γιουχάρισμα» γιατρών στον Γεωργιάδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα