ΑΘΗΝΑ
04:30
|
02.10.2024
Ο Έλληνας ακαδημαϊκός πήρε το βραβείο από την Κρατική Σύμβουλο Κίνας, Σε Γιτσίν.
Ο Κώστας Γουλιάμος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κίνας απένειμε στον Έλληνα καθηγητή και πρώην πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο το «Βραβείο Φιλίας», που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε διακεκριμένους ξένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες.

Το βραβείο δίνεται με απόφαση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να επιβραβεύουν ξένους από τα πεδία των Γραμμάτων, Τεχνών, Επιστημών και της Οικονομίας ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην πολιτισμική, εκπαιδευτική, και κοινωνικο-οικονομική πρόοδο της χώρας.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του «Μεγάρου του Λαού» από Κρατική Σύμβουλο της σινικής κυβέρνησης, Σεν Γιτσίν ( Shen Yiqin).

Στην τελετή παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Επίσης, όλοι οι βραβευθέντες έλαβαν από τον Πρόεδρο της Κίνας προσωπική πρόσκληση σε επίσημο δείπνο μετά το πέρας της τελετής στο «Μεγάρου του Λαού» με την ευκαιρία της επετείου των 75 χρόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Για την βράβευσή του ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε:

«Το “Βραβείο Φιλίας” αποτελεί ύψιστη τιμή. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος γι` αυτή την αναγνώριση από την Κίνα. Μια μεγάλη χώρα, με τεράστια ιστορία. Μ’ έναν από τους πιο αρχαίους και σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου. Αρκεί να σκεφτούμε πως δύο μεγάλοι πολιτισμοί και σχολές σκέψης, ο ελληνικός και ο κινεζικός, “συναντώνται” όταν, για παράδειγμα, μελετήσουμε την έννοια της αρμονίας στους προσωκρατικούς, ειδικά στον Ηράκλειτο, και στον Κομφούκιο ή στον Ταοϊσμό. Το βραβείο αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τη δική μου συμβολή, αλλά και την αφοσίωση όλων εκείνων των συναδέλφων σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην πρόωθηση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και διεπιστημονικής όσμωσης με την Κίνα».

Το βραβείο Φιλίας

Το «Βραβείο Φιλίας» έχουν λάβει επιστήμονες, συγγραφείς, διανοητές και καλλιτέχνες, όπως και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Το βραβείο ξεκίνησε το 1950, από τον τότε πρωθυπουργό της Κίνας Zhou Enlai, ενώ μέχρι σήμερα το έχουν λάβει περισσότεροι από 1.900 επιστήμονες και πολιτικοί από 80 χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός στο Ισραήλ-Εκτοξεύσεις εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν-Αντίποινα προανήγγειλε το Ισραήλ (upd)

Φωτιά σε καφέ στο Πόρτο Ράφτη

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

Προετοιμαστείτε για μακρά κόντρα με τις ΗΠΑ λέει Ρώσος υφυπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα