ΑΘΗΝΑ
17:24
|
02.10.2024
«Persona non grata» κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανακήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «persona non grata»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «persona non grata» και του απαγόρευε την είσοδο στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο X την Τετάρτη.

Η απαγόρευση εισόδου, είπε ο Ισραηλινός υπ. Εξ., Ισραέλ Κατζ, οφείλεται στην αποτυχία του Γκουτέρες να «καταδικάσει απερίφραστα» τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», δήλωσε η Τεχεράνη.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», έγραψε ο Κατζ.

Πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη «σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», η οποία πλησιάζει την επέτειο ενός έτους, ούτε να καταδικάσει τη «χρήση σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς».

Ο Κατζ επέκρινε επίσης τον Γκουτέρες ότι δεν ηγήθηκε «κάποιων προσπαθειών για να κηρυχθεί [η Χαμάς] τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Κατζ επανέλαβε και πάλι τους ατεκμηρίωτους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί βιασμών εκ μέρους της Χαμάς παρακάτω, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους» όλους τους αντιπάλους του Ισραήλ:

«Ένας Γενικός Γραμματέας που στηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν—τη μήτρα του παγκόσμιου τρόμου—θα μείνει στη μνήμη ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να προασπίζει την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες», κατέληξε.

Συνηχώντας με τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού, η Jerusalem Post επισημαίνει πως μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες ανάρτησε στο X ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση και είπε ότι «ένας ολοκληρωτικός πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία στον Λίβανο και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, ο Γκουτέρες ζήτησε κατάπαυση του πυρός, χωρίς να αναφερθεί αντίστοιχα στο Ισραήλ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη πως, τον Απρίλιο, τα Ηνωμένα Έθνη δε συμπεριέλαβαν τη Χαμάς στη μαύρη λίστα των κρατικών και μη φορέων που κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική βία το 2023, λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων.

Η μαύρη λίστα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης για τη σεξουαλική βία που συντάχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουτέρες.

Ο Κατζ δήλωσε τότε «αηδιασμένος» από την έκθεση σε ανακοίνωση που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Γκουτέρες μετέτρεψε τον ΟΗΕ σε ένα εξαιρετικά αντισημιτικό και αντι-ισραηλινό ίδρυμα κατά τη διάρκεια της θητείας του που θα μείνει στη μνήμη ως το πιο σκοτεινό σημείο στην ιστορία του οργανισμού», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή κυβέρνηση στρέφεται ευθέως κατά του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο. Το πρώτο σημαντικό συμβάν σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανακοίνωση του Ισραήλ στις 25 Οκτωβρίου 2023 πως δε θα εκδίδει βίζες για αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με το χέρι στη σκανδάλη, το Ισραήλ ετοιμάζει απάντηση στο Ιράν και χτυπά το Λίβανο

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Μην επιτρέψετε να μείνει ατιμώρητο το έγκλημα

Νεκροί 8 Ισραηλινοί καταδρομείς σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Το δρόμο της λιτότητας ανοίγει, ξανά, για τους Γάλλους ο Μισέλ Μπαρνιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα