ΑΘΗΝΑ
16:33
|
03.10.2024
Στο αεροσκάφος αναμένεται να επιβιβαστούν περίπου 60 άτομα, στην πλειοψηφία τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το C130 αναμένεται να απογειωθεί το μεσημέρι από τη Βηρυτό προς την Κύπρο και στη συνέχεια να ταξιδέψει προς την Αθήνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, απογειώθηκε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης επαναπατρισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών που θέλησαν να αναχωρήσουν από τη δοκιμαζόμενη από την ισραηλινή επιθετικότητα χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι ενημερώθηκε «σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

Έως αργά χθες το βράδυ τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50.

Όπως αναφέρεται, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σε ετοιμότητα δύο ακόμα μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση που απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε εγρήγορση για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής ζητηθεί για τους περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες που ζουν στον Λίβανο και τα περίπου 1.000 επιπλέον διασυνδεδεμένα μέλη των οικογενειών τους και πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης από τον Λίβανο, το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ δηλώνει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected].

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Προστίθεται πως, στο πλαίσιο της Δύναμης του ΟΗΕ για τη σταθερότητα του Λιβάνου (UNIFIL,) στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά ξανά στη Τζίθρα Λέσβου

Ιράν προς ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

Εθνική εταιρεία εξορύξεων έχει πλέον η Ουγκάντα

Η Γεωργία απαγορεύει την ΛΟΑΤΚΙ «προπαγάνδα» σε ΜΜΕ και σχολεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα