ΑΘΗΝΑ
16:24
|
03.10.2024
Η αεροπορική βάση Νεβατίμ που χτυπήθηκε από το Ιράν είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες στρατηγικές αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.
Δορυφορικές απεικονίσεις της βάσης Νεβατίμ μετά την ιρανική επιχείρηση Αληθής Υπόσχεση 2 κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press (AP) αποτυπώνουν καταστροφές στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, αφότου αυτή έγινε ένας από τους στόχους του μεγάλου μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν στο πλαίσιο της επιχείρησης Αληθής Υπόσχεση 2.

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν μετά την ιρανική επιχείρηση, δείχνουν μια μεγάλη τρύπα στην οροφή μιας σειράς κτιρίων κοντά στον κεντρικό διάδρομο, ενώ μεγάλοι σωροί συντριμμιών διακρίνονται διάσπαρτοι γύρω από το κτίριο.

Δορυφορικές απεικονίσεις της βάσης Νεβατίμ μετά την ιρανική επιχείρηση Αληθής Υπόσχεση 2 κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου 2024 (Planet Labs PBC via AP)

Η αεροπορική βάση Νεβατίμ είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες στρατηγικές αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ, καθώς έχει 3 διαδρόμους και φιλοξενεί την 140η Μοίρα, γνωστή και ως Golden Eagle Squadron, μια μοίρα των μαχητικών Lockheed Martin F-35 Lightning II, μια άλλη μοίρα F-35, δύο μοίρες μεταφοράς, μια μοίρα ανεφοδιασμού, αεροσκάφη stealth, την 122η μοίρα Nahshon, παλαιότερα γνωστή ως Dakota Squadron, μια μοίρα κατασκοπευτικών αεροσκαφών Gulfstream G550 και G500 και αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών σημάτων.

Η βάση στεγάζει επίσης το αρχηγείο της Στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης της Ισραηλινής Αεροπορίας και το προεδρικό αεροπλάνο Wing of Zion.

Η βάση βρίσκεται 1.100 χιλιόμετρα από τα δυτικά σύνορα του Ιράν.

Πριν από δύο ημέρες, το Ιράν στόχευσε τη βάση Νεβατίμ και τη βάση Χατσαρίμ, όπου στεγάζονται αεροσκάφη F-15, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, εκτός από τη βάση Τελ Νοφ, που βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα, του Ιρανού στρατηγού Αμπάς Νιλφοροσάν και του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Το Σώμα Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσε ότι το 90% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν στην επιχείρηση έπληξαν τους στόχους τους, τονίζοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Με τη σειρά του, το CNN επιβεβαίωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός ιρανικών πυραύλων έπληξε τη βάση Νετβατίμ στην έρημο αλ-Νακάμπ και ότι η βάση Τελ Νοφ, που βρίσκεται λίγο πάνω από 22 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ, χτυπήθηκε επίσης από πυραύλους κατά τη διάρκεια της ιρανικής επιχείρησης.

Επιπλέον, βίντεο έδειξαν επίσης ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν προς ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

Εθνική εταιρεία εξορύξεων έχει πλέον η Ουγκάντα

Η Γεωργία απαγορεύει την ΛΟΑΤΚΙ «προπαγάνδα» σε ΜΜΕ και σχολεία

Απογειώθηκε από τη Βηρυτό το ελληνικό C130 για τον επαναπατρισμό Κυπρίων και Ελλήνων (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα