ΑΘΗΝΑ
16:25
|
05.10.2024
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έδωσαν πολιτικοί φορείς και πρόσωπα για τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα.
Μίμης Πλέσσας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έδωσαν πολιτικοί φορείς και πρόσωπα για τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος ξεψύχησε σήμερα, Σάββατο 5/9, το πρωί. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

ΚΚΕ: Ο Μίμης Πλέσσας μας χάρισε τραγούδια που δεν θα «παλιώσουν» ποτέ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του σπουδαίου Μίμη Πλέσσα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, εξέδωσε το ΚΚΕ:

Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα, ο οποίος διένυσε δημιουργικά σχεδόν έναν αιώνα.

Εξαιρετικός πιανίστας, μουσικός και συνθέτης, διέγραψε μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, στη μουσική, πρωτίστως στον κινηματογράφο, στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, «περνώντας» με χαρακτηριστική άνεση από την τζαζ -η οποία υπήρξε η μεγάλη του αγάπη- στην ελαφρά μουσική, στο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες.

Ξεχωρίζοντας από πολύ νωρίς με το ταλέντο του, ο Μίμης Πλέσσας, συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές, και μας δώρισε τραγούδια που δεν θα «παλιώσουν» ποτέ, πάντα θα ανεβαίνουν στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων από γενιά σε γενιά.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Μητσοτάκης: Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας

Σε ανάρτηση του στο facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του Μίμη Πλέσσα έγραψε:

Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο «Δρόμος» του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του.

Μενδώνη: Σφράγισε την εδραίωση του ελαφρού τραγουδιού ως ισότιμου είδους της μουσικής μας

Πληροφορούμενη την απώλεια του Μίμη Πλέσσα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Μίμης Πλέσσας, που μας άφησε σήμερα, λίγες μόνον ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, υπήρξε ένας πολυδιάστατος μουσικός: συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας. Η συμβολή του στη μουσική και το ελληνικό τραγούδι, η οποία ξεδιπλώθηκε σε πολλές δεκαετίες, υπήρξε πραγματικά σπάνια, αν όχι μοναδική, σε εύρος και επίδραση. Τα τραγούδια που υπέγραψε όχι μόνο είναι διαχρονικά, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα του κοινού κάθε ηλικίας.

Ο Μίμης Πλέσσας έντυσε μουσικά τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με τους εμβληματικότερους στιχουργούς και ερμηνευτές της εποχής του. Διηύθυνε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες και διέπρεψε ως σολίστ. Υπηρέτησε τη μουσική μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ανέδειξε και στήριξε πλείστους νέους καλλιτέχνες. Συνέβαλε καθοριστικά στην εισαγωγή της τζαζ στη χώρα μας και την εξοικείωση του εγχώριου ακροατηρίου με αυτή. Ευτύχησε, απόλυτα δίκαια, να κατακτήσει τόσο την επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του, με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όσο και την αδιάπτωτη αγάπη του κοινού.

Όλα αυτά αποτελούν μεμονωμένες και ενδεικτικές ψηφίδες του εντυπωσιακού, σε βάθος και έκταση, αποτυπώματος που αφήνει ο Μίμης Πλέσσας στη μουσική. Του χρωστάμε, όμως, και κάτι ακόμη. Κατέδειξε πόσο βαρύ είναι, εν τέλει, το ελαφρό τραγούδι. «Ο Δρόμος», ο δίσκος που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Πόπη Αστεριάδη και τη Ρένα Κουμιώτη κι έμελλε να αναδειχθεί στον εμπορικότερο όλων των εποχών, αποτελεί έκτυπο παράδειγμα του πώς η μαζική απήχηση μπορεί, αν όχι να επιβάλλεται, να συμβαδίζει με την ποιότητα. Με την δισκογραφία του, σφράγισε την εδραίωση του ελαφρού τραγουδιού ως ισότιμου είδους της μουσικής μας.

Στη σύζυγό του Λουκίλα, την κόρη τους Ελεάννα, τον γιο του μουσικοσυνθέτη Αντώνη, τους πολλούς φίλους και συνεργάτες του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

Μάλαμα: Ο Μίμης Πλέσσας ταξιδεύει για το Πάνθεον του Ελληνικού Πολιτισμού

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η βουλεύτρια και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα:

Ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ένας εμπνευσμένος μουσικός, ένας μελωδικός άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μίμης Πλέσσας στις επτά δεκαετίες της δημιουργίας του προσέφερε όσο ελάχιστοι στην ελληνική μουσική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση με τις μελωδίες του, με τις συνθέσεις του, με την αισθητική του για την τέχνη συνολικότερα. Η κληρονομιά που αφήνει στην Ελλάδα είναι ανεξίτηλη και σπουδαία. Ο μεγάλος αυτός δάσκαλος θα συνεχίσει να μας συντροφεύει από το Πάνθεον του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ανδρουλάκης: Εκφράζω τη θλίψη μου για τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη μας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη μας, Μίμη Πλέσσα. Περπατήσαμε μαζί του στα μονοπάτια της τζαζ, του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού και τόσες γενιές έδεσαν τις αναμνήσεις τους με τις μελωδίες του».

Σαμαράς: Χάραξε την πολιτιστική ζωή της πατρίδας μας

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Μιμή Πλέσσα εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς:

«Η απώλεια του Μίμη Πλέσσα προκαλεί βαθειά θλίψη. Ένας μοναδικός μουσικοσυνθέτης, ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος, χάραξε την πολιτιστική ζωή της πατρίδας μας. Οι μελωδίες του ήταν, είναι, και θα είναι, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μίμης Πλέσσας 1924-2024

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα