ΑΘΗΝΑ
16:26
|
06.10.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.
Εμμανουέλ Μακρόν (Α) και Μπεντζαμίν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει τη Γάζα εδώ και ένα χρόνο και πρόσφατα εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου, μεταδίδει το Al Jazeera.

«Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter το Σάββατο.

«Η Γαλλία δεν παραδίδει κανένα [όπλο]», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που καταγράφηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Παρόλο που η Γαλλία δεν είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων για το Ισραήλ, η φωνή της ως βασικός παράγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ασκεί σημαντική επιρροή εν μέσω των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Γάζα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, επικαλούμενο «σαφή κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Μακρόν επανέλαβε την ανησυχία του για τις καταστροφικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Νομίζω ότι δεν μας ακούνε. Νομίζω ότι είναι λάθος, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση οδηγεί σε «μίσος».

Ο Μακρόν επέκρινε επίσης την απόφαση του Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η «αποφυγή της κλιμάκωσης».

«Ο λιβανέζικος λαός δεν πρέπει με τη σειρά του να θυσιαστεί, ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μια άλλη Γάζα», είπε.

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τα χαρακτήρισε «ντροπή».

«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους».

Το γραφείο του Μακρόν απάντησε με ανακοίνωση αργότερα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «σταθερό φίλο του Ισραήλ» και περιγράφοντας την αντίδραση του Νετανιάχου ως «υπερβολική και αποστασιοποιημένη από τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Η δήλωση του Μακρόν θεωρείται μήνυμα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον κοινό τους σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ.

Τον Μάιο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία για να εμποδίσει τις αποστολές όπλων, αλλά ότι ήταν «λογικό να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει όπλα με τρόπους που δεν συνάδουν με τα πρότυπα του ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Κατάρ, βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ότι η δήλωση του Μακρόν ήταν «ένα σημαντικό και εκτιμώμενο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου».

Η Ιορδανία χαιρέτισε επίσης τις παρατηρήσεις του Γάλλου ηγέτη και τόνισε «τη σημασία της επιβολής πλήρους απαγόρευσης της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ» και «πραγματικές συνέπειες» για τις ενέργειες της χώρας.

Τα σχόλια του Μακρόν έγιναν ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ζαν-Νοέλ Μπαρό πραγματοποιεί τετραήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Ισραήλ, καθώς το Παρίσι επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας.

Αναφορές για ισραηλινό πλήγμα σε γαλλική εταιρία στη Βυρηττό

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X κάνουν λόγο για ισραηλινό χτύπημα σε εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας TotalEnergies Gas στο Dahieh της Βυρηττού μετά τις δηλώσεις Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα γιορτάζουν την 75η επέτειο των δεσμών τους

Οι Μαλδίβες θα ζητήσουν διάσωση από την Ινδία παρά τις τεταμένες σχέσεις

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί για τον τερματισμό των δεινών στη Μέση Ανατολή

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα