ΑΘΗΝΑ
16:29
|
06.10.2024
Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουίζου δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ινδία θα βοηθήσει το νησιωτικό κράτος που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Mohamed Muizzu επισκέπτεται την Ινδία αυτή την εβδομάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουίζου δήλωσε στο BBC ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ινδία θα βοηθήσει το νησιωτικό κράτος που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Ο Μουίζου, ο οποίος ξεκινά πενθήμερη επίσκεψη στην Ινδία την Κυριακή, αναμένεται να ζητήσει διάσωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Μαλδίβες απειλούνται με χρεοκοπία, καθώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα έχουν μειωθεί στα 440 εκατ. δολάρια, ποσό που αρκεί μόλις για εισαγωγές ενάμιση μήνα.

«Η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής μας κατάστασης και ως ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας στην ανάπτυξη, θα είναι πάντα έτοιμη να ελαφρύνει το βάρος μας, να βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Μουίζου στο BBC σε συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν από την επίσκεψή του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συμφιλιωτικός τόνος του Μουίζου προς το Δελχί απέχει πολύ από τη ρητορική που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πριν από ένα χρόνο. Εκείνη η εκστρατεία είχε επικεντρωθεί σε μια πολιτική «India out», απαιτώντας ότι το Δελχί πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νησιωτικό έθνος.

Μιλώντας στο BBC, ο Μουίζου δεν αναφέρθηκε άμεσα στην εκστρατεία του κατά της Ινδίας, αλλά δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ανοιχτού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης».

Ένα ινδικό πακέτο ανακούφισης θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, ο παγκόσμιος οργανισμός Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Μαλδίβων, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι αθέτησης υποχρεώσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Ωστόσο, ο Μουίζου δήλωσε στο BBC ότι το Μάλε δεν αντιμετωπίζει χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διαχείριση της κρίσης.

«Έχουμε τη δική μας εγχώρια ατζέντα», είπε.

Ωστόσο, η Moody δήλωσε ότι «(τα συναλλαγματικά) αποθέματα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης, περίπου 600 εκατ. δολάρια το 2025 και πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2026».

Δεν είναι σαφές πού θα βρει ο Μουίζου τα χρήματα για να ξεπεράσει την κρίση των αποθεματικών και σε αυτό το σημείο η επίσκεψή του στο Δελχί θεωρείται κρίσιμη. Η Ινδία έχει ήδη προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο Μάλι για διάφορα έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Από τότε που ο Μουίζου ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2023, οι σχέσεις μεταξύ του Μάλε και του Δελχί έχουν γίνει τεταμένες.

Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, επέλεξε να ταξιδέψει στην Τουρκία και την Κίνα – η επίσκεψή του στην τελευταία τον Ιανουάριο θεωρήθηκε ιδιαίτερα ως σνομπ υψηλού προφίλ προς την Ινδία, καθώς οι προηγούμενοι ηγέτες των Μαλδίβων επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Δελχί μετά την εκλογή τους. Περίπου την ίδια εποχή, ξέσπασε διαμάχη στην Ινδία μετά από τρία υποτιμητικά σχόλια που έκαναν τρεις αξιωματούχοι των Μαλδίβων για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Ο Μουίζου έδωσε επίσης τελεσίγραφο στην Ινδία να αποσύρει περίπου 80 στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα. Το Δελχί δήλωσε ότι σταθμεύουν εκεί για να συντηρούν και να λειτουργούν δύο ελικόπτερα διάσωσης και αναγνώρισης και ένα αεροσκάφος Dornier που είχε δωρίσει πριν από χρόνια.

Στο τέλος, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμβιβασμό συμφωνώντας να αντικαταστήσουν τους στρατιώτες με ινδικό πολιτικό τεχνικό προσωπικό που θα χειρίζεται τα αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση Μουίζου ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία υδρογραφικής έρευνας με την Ινδία που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση του βυθού στα χωρικά ύδατα των Μαλδίβων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Μαλδίβων υπερασπίστηκε την απόφασή του.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασίζονται στα εξελισσόμενα εσωτερικά μας συμφέροντα και τις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Η βούληση του λαού, που με εξέλεξε πριν από 10 μήνες», δήλωσε ο Μουίζου.

«Πιστεύω ότι τόσο οι Μαλδίβες όσο και η Ινδία κατανοούν καλύτερα τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες του άλλου», πρόσθεσε.

Ορισμένες από τις αποφάσεις του Μουίζου θεωρήθηκαν ως ένας τρόπος να μειωθεί η επιρροή του Δελχί και να δημιουργηθούν στενότεροι δεσμοί με τον αντίπαλο της Ινδίας, την Κίνα.

Τον Φεβρουάριο, η διοίκηση του Μουίζου επέτρεψε τον ελλιμενισμό ενός κινεζικού ερευνητικού πλοίου, του Xiang Yang Hong 3, στις Μαλδίβες, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Δελχί. Ορισμένοι το είδαν ως αποστολή για τη συλλογή δεδομένων που θα μπορούσαν -σε μεταγενέστερη ημερομηνία- να χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό για υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Αλλά ο Μουίζου απορρίπτει την ετικέτα υπέρ της Κίνας.

«Έχω καταστήσει σαφή την εξωτερική μας πολιτική από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου – ότι είναι μια πολιτική «Πρώτα οι Μαλδίβες». Οι σχέσεις μας με άλλα έθνη διέπονται από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης, της μη ανάμειξης και της επιδίωξης της ειρήνης και της ευημερίας», επιμένει.

«Πιστεύουμε ότι μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας και της συνεργασίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβάλλοντας σε μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή του Ινδικού Ωκεανού», λέει.

Παρά τις προσπάθειες του Μουίζου να φέρει το Μάλε πιο κοντά στο Πεκίνο, οι αναλυτές λένε ότι δεν έχει υπάρξει οικονομική βοήθεια από την Κίνα.

Ως αποτέλεσμα, η έκτακτη στροφή του προέδρου προς την Ινδία βασίζεται πλέον σε σκληρές πραγματικότητες.

Η επίσκεψη του Μουίζου στο Δελχί «είναι μια συνειδητοποίηση του πόσο εξαρτημένες είναι οι Μαλδίβες από την Ινδία, μια εξάρτηση που καμία άλλη χώρα δεν θα βρει εύκολο να καλύψει», λέει ο Αζίμ Ζαχίρ, αναλυτής των Μαλδίβων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα γιορτάζουν την 75η επέτειο των δεσμών τους

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί για τον τερματισμό των δεινών στη Μέση Ανατολή

Ο Μακρόν ζητά απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα