ΑΘΗΝΑ
21:32
|
07.10.2024
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ βλέπει σύγκλιση πολιτικής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αλλά και την αυγή ενός πολυπολικού κόσμου.
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek  με βασικά θέματα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και την αναδιάταξη διεθνών δυνάμεων προς μία νέα τάξη πραγμάτων έδωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες της Ρωσίας από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοέμβρη στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις απάντησε:

«Γενικά μιλώντας, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν έχει καμία διαφορά σε εμάς, καθώς τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει συναινετικά σε πολιτικές κατά της Ρωσίας. Εάν υπάρξουν πολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ και νέες προτάσεις προς εμάς, τότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι να τις σκεφθούμε και να αποφασίσουμε εάν συναντούν τα δικά μας συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, θα προωθήσουμε αποφασιστικά τα συμφέροντα της Ρωσίας ιδιαίτερα ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Θα ήταν φυσικό για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, όποιος και να είναι αυτός, να φροντίσει τις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις παρά να αναζητά περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Αμερικής. Έχω την πεποίθηση πως οι Αμερικανοί εκλέκτορες συμμερίζονται αυτή τον συλλογισμό».

Σε ερώτηση για το ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στις στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα και άλλες δυνάμεις ώστε να επιτευχθούν αλλαγές στην σημερινή «παγκόσμια τάξη πραγμάτων», ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε πως κατά τη Ρωσία «χρειάζονται προσαρμογές στη σημερινή παγκόσμια τάξη ώστε να αντικατοπτρίζει τις σημερινές πραγματικότητες».

Τι είπε για τον πόλεμο με την Ουκρανία

Σε άλλο σημείο ο Λαβρόφ εκτίμησε πως οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία μέσω της εντεινόμενης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αντί να υποστηρίζουν την πρόταση της Μόσχας για διευθέτηση της σύγκρουσης.

Υποστήριξε πως το Κρεμλίνο προσφέρει μία «βιώσιμη πρόταση» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Κατηγόρησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ πως σπέρνουν «τους σπόρους του πολέμου εδώ και μία δεκαετία, συνεχίζοντας να  ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Εξήγησε έτσι πως η Ρωσία είναι «ανοικτή σε μία πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα άρει τη ρίζα που προκαλεί την κρίση» με σκοπό να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης παρά μία εκεχειρία.

Μεταβαίνουμε προς διεθνή πολυ-πολική τάξη πραγμάτων

Εκτίμησε πως βαδίζουμε σε μια πολύ-πολική τάξη πραγμάτων ως φυσικό μέρος «της αναδιάταξης ισχύος» που αντανακλάται όπως τόνισε «σε αντικειμενικές αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας, των χρηματοπιστωτικών σχέσεων και της γεωπολιτικής.

«Η Δύση περίμενε πιο πολύ από τους άλλους για να αρχίσει να συνειδητοποιεί πως η διαδικασία αυτή δεν είναι αναστρέψιμη» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας «νέα κέντρα ισχύος και λήψης αποφάσεων στον Παγκόσμιο Νότο και Ανατολή».

Αυτά, «αντί να επιδιώκουν την ηγεμονία, παραδέχονται την σημασία της κυρίαρχης ισότητας και της πολιτισμένης διαφορετικότητας και της υποστήριξης συνεργασίας αμοιβαίως επωφελούς με σεβασμό η μία χώρα στα συμφέροντα της άλλης» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νερό στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ εξακολουθεί να πίνει ο Γεραπετρίτης…

Καλύτερη από το Μονακό η Γάζα, αν ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο είπε ο Τραμπ

Νεκροί ακόμη δύο Ισραηλινοί έφεδροι πριν καν πατήσουν το έδαφος του Λιβάνου

ADRION με στόχο τη θαλάσσια ασφάλεια στην Αδριατική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα