ΑΘΗΝΑ
18:52
|
08.10.2024
Κακή συντήρησή των υποδομών στις εστίες καταγγέλλουν οι φοιτητές, μετά τη χθεσινή πτώση ασανσέρ στο κενό.
Φωτ.: 902.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν θύματα, χθες Δευτέρα, στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης, όταν ασανσέρ κτιρίου έπεσε στο κενό, χωρίς ευτυχώς να βρίσκεται κάποιος μέσα.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ στις Γ’ Εστίες της πόλης όταν ακούστηκε ένας έντονος θόρυβος με συνέπεια να τρανταχτεί ολόκληρο το κτίριο και διαπιστώθηκε ότι το ένα από τα δύο ασανσέρ το κτιρίου έπεσε και σφήνωσε μεταξύ 3ου και 4ου ορόφου.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την κακή συντήρησή των υποδομών στις εστίες του ΑΠΘ,κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους.

«Πριν μερικές ώρες γίναμε μάρτυρες ακόμη μιας τραγικής εικόνας με το ασανσέρ στις Γ’ εστίες να πέφτει, από τύχη άδειο. Η εικόνα αυτή αν και σοκαριστική δε μας ξαφνιάζει αφού η κακή συντήρηση των υποδομών και η συστηματική υποχρηματοδότηση των εστιών αποτελούν μια διαχρονικά ασκούμενη πολιτική. Δε θα δεχτούμε καμία έκπτωση στην ποιότητα διαβίωσης μας, δε θα ζούμε από τύχη στα ίδια μας τα σπίτια» τονίζει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Εστιών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), στην οποία αναφέρει:

«Παραλίγο νεκρός εστιακός φοιτητής στις Γ’ εστίες από πτώση ασανσέρ. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Η κατάσταση στις εστίες είναι στα ίδια χάλια με τα τελευταία χρόνια βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εστιακών φοιτητών και των εργαζομένων στις εστίες. Παρόλες τις υποσχέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για αναβάθμιση και ανακαίνιση των εστιών, όχι μόνο δεν βελτιώνεται η κατάστασή τους αλλά καθημερινά προκαλούνται νέα Τέμπη. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό παράδειγμα με την πτώση των ασανσέρ στο Β όγκο των Γ εστιών καθώς και με την πτώση δέντρου μπροστά στις Δ εστίες. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και η εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας με ευθύνη του κράτους είναι υπεύθυνα για την κατάσταση την οποία ζούμε οι εστιακοί φοιτητές σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΟΦΕΘ καταγγέλλει επίσης, τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αποποιούνται την ευθύνη και προσπαθούν να μιλήσουν πάλι για ατομική ευθύνη του μηχανικού ή των εστιακών που δήθεν μπήκαν πολλοί μαζί σε ένα ασανσέρ που κατά τ’ άλλα όταν έπεσε ήταν άδειο και είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε θύματα.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση προκύπτει καθώς εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης με ευθύνη της κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων υλοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε., δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια των οικότροφων φοιτητών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Ο ΣΟΦΕΘ, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τους αγωνιστές σιδηροδρομικούς πριν το έγκλημα στα Τέμπη είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή, για αυτό κιόλας έθετε στις διεκδικήσεις του, να γίνει άμεσα ανακαίνιση όλων των κτιρίων των εστιών σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ περιλαμβάνοντας την αντιπυρρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Όλοι οι υπεύθυνοι για τα ζητήματα των εστιών υποβάθμιζαν τα επιχειρήματα αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα. Καταγγέλλουμε τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, το  ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την κυβερνηση για την αδιάφορη στάση τους απέναντι στους εστιακούς φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για  ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με υποδομές, δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις.
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών χωρίς καθεστώς ΣΔΙΤ, με ευθύνη του Κράτους. (π.χ κτήριο πάρκινγκ στο παιδαγωγικό).
  • Πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων με νέα σύγχρονα.
  • Σε Α,Β,Γ κτήρια να επισκευαστούν όλα τα κοινόχρηστα μπάνια (πόρτες, υδραυλικά, τουαλέτες), να διασφαλιστεί η παροχή ζεστού νερού κατά την διάρκεια όλης της μέρας.
  • Αντίστοιχα σε αυτά τα κτήρια να διασφαλιστεί η φωταγώγηση όλων των δημόσιων χώρων σε διαδρόμους κι εξωτερικούς χώρους στα πέριξ των εστιών!
  • Εγκατάσταση επαγγελματικών πλυντηρίων σε κάθε όροφο για Α,Β,Γ, Δ κτήρια και ΠΑΜΑΚ.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους για την φύλαξη των εστιών.»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαλκιδική: Εντοπίστηκαν αυξημένες ποσότητες αρσενικού σε δίκτυο ύδρευσης

Συναγερμός στις ΗΠΑ ενόψει του ισχυρού τυφώνα Milton

Φωτιά σε κτίριο στη Νίκαια κοντά στο Κρατικό Νοσοκομείο «Αγ. Παντελεήμων»

Ισπανία: Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα με τρανς άνδρες είναι γεγονός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα