ΑΘΗΝΑ
20:15
|
08.10.2024
Δασμούς στο εισαγώμενο από την Ε.Ε. μπράντι επέβαλε η Κίνα, λίγες ημέρες αφότου οι χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι γαλλικές φίρμες αντιπροσώπευαν το 99% των εισαγωγών μπράντι της Κίνας το 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο επέβαλε προσωρινούς δασμούς στο εισαγώμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπράντι, λίγες ημέρες αφότου οι χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν υψηλούς επιπλέον δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι προσωρινές δασμοί αντιντάμπινγκ στο προερχόμενο από την Ε.Ε. μπράντι θα κυμαίνονται από 30,6% έως 39,0% και θα τεθούν σε ισχύ στις 11 Οκτωβρίου, ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε για πόσο καιρό θα ισχύσουν οι δασμοί.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές μπράντι από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο. Το υπουργείο ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, οι Ευρωπαίοι προμηθευτές πουλούσαν τα προϊόντα τους στην Κίνα κάτω από τις τιμές της αγοράς, θέτοντας στον κίνδυνο «σημαντικής ζημιάς» τους εγχώριους παραγωγούς.

Έρευνες αντιντάμπινγκ ξεκίνησαν επίσης για το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την Ε.Ε.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν αφότου οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα για τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) πέρυσι, σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ευρέως ως κλιμακούμενος «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.

Οι γαλλικές φίρμες αντιπροσώπευαν το 99% των εισαγωγών μπράντι της Κίνας πέρυσι, με τις αποστολές να φτάνουν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εισαγωγείς των Hennessy και Remy Martin θα πρέπει να καταβάλουν καταθέσεις ασφαλείας 39,0% και 38,1%, αντίστοιχα, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Γαλλία ήταν ένα από τα δέκα κράτη μέλη της Ε.Ε. που ψήφισαν υπέρ των επιπλέον δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο όμιλος Stellantis, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ιταλοαμερικανικής Fiat Chrysler Automobiles με τη γαλλική PSA Peugeot Citroën, σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «παγκόσμια εμπορική επίθεση της Κίνας».

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία καταψήφισε την πρόταση επιβολής επιπλέον δασμών, ενώ οι Volkswagen και BMW καταφέρθηκαν εναντίον της απόφασης.

Οι υψηλοί κινεζικοί δασμοί στο μπράντι της ΕΕ θα αφήσουν τις γαλλικές εταιρείες με τεράστιες ποσότητες κονιάκ που θα ήταν δύσκολο να πουληθούν αλλού, σημείωσε το Reuters τον Μάιο.

Οι μετοχές ευρωπαϊκών οινοπνευματοποιιών υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση την Τρίτη, με τις μετοχές της Remy Cointreau, που παράγει το μπράντι Remy Martin, να υποχωρούν έως και 7,7% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφασή της να επιβάλει δασμούς έως και 35,3% στα κινεζικής κατασκευής EVs είχε λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι νέοι δασμοί, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου, θα επιπροστεθούν στον τυπικό εισαγωγικό δασμό 10% της Ε.Ε. στα αυτοκίνητα.

Οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την προστασία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς ισχυρίζονται ότι οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Η Γερμανία πάλι, όπως και η Ουγγαρία, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τους δασμούς, προειδοποιώντας ενάντια σε έναν «εμπορικό πόλεμο» και ζητώντας μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απόψε βομβάρδισε ξανά τη Δαμασκό

Βέτο Νετανιάχου σε ταξίδι-αστραπή του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ

Γαλλία: Απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Συναγερμός στις ΗΠΑ ενόψει του ισχυρού τυφώνα Milton

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα