ΑΘΗΝΑ
23:23
|
09.10.2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε στη σύνοδο του Ντουμπρόβνικ εξήρε τη συνάντηση θυμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υπογραφή του στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν απόψε οι άλλοι ομόλογοί του χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ντουμπρόβνικ για την Ουκρανία έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας νωρίτερα κατά την κεντρική ομιλία του πως η Ελλάδα είχε αναλάβει την διοργάνωση της πρώτης συνόδου Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 21 Αυγούστου 2023.

Τόνισε, ότι, όπως υπογραμμίστηκε τότε με την Κοινή Δήλωση των Αθηνών που είχαν υιοθετήσει οι ηγέτες, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδανία έχουν κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφορές τους, κάθονται στο τραπέζι και ανταλλάσσουν απόψεις.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ουκρανία τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, επισήμανε ότι αυτή επιβεβαίωσε την ευρεία στήριξη για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.

Τι αναφέρει η διακήρυξη του Ντουμπρόβνικ

Στην ανακοίνωσή του οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο για την Κροατία καταδίκασαν κατηγορηματικά σαν «απρόκλητο, αδικαιολόγητο και παράνομο» τον ρωσικό «επιθετικό» πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Είπαν πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Καταστατικής Χάρτας του ΟΗΕ.

Επιβεβαίωσαν την «δέσμευσή τους» για συνεχή «πολύπλευρη στήριξη» στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Χαιρέτισαν την αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στην ένοπλη επίθεση της Ρωσίας «με θάρρος, ανθεκτικότητα και ηρωισμό» από το «2014».

Επανέλαβαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, μέσω της περαιτέρω παροχής εμπεριστατωμένης στήριξης στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη λεγόμενη «Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας» του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σαν «ουσιαστικό πλαίσιο για την αποκατάσταση μιας τέτοιου είδους ειρήνης».

Κάλεσαν τις άλλες χώρες να μην παρέχουν υλική ή άλλη στήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» κάθε μορφή επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους την οποία περιόρισαν μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας και όχι σε αυτές που εξαπολύει το Ισραήλ έναντι του Λιβάνου και της Συρίας.

Απαίτησαν την «απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού» από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας», παύση των εχθροπραξιών και αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στα σύνορα της χώρας.

Καταδίκασαν κάθε ρωσική προσπάθεια για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επανέλαβαν πως θα συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες «περαιτέρω πρόοδο και αμοιβαία στήριξη προς τους εταίρους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Γεωργία, στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ με βάση την αξιοκρατία».

Εξέφρασαν επίσης την «ακλόνητη δέσμευσή» τους ως προς την παραπομπή στη δικαιοσύνη  «των ατόμων που ευθύνονται για το έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Στις τελευταίες παραγράφους της διακήρυξης θίγουν θέματα  επισιτιστικής ασφάλειας και αποναρκοθέτησης τονίζοντας πως «διασταυρώνονται και αλληλοενισχύονται», ανάφέρθηκαν στην «κρίσιμη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας» κατά τον επικείμενο χειμώνα, ζήτησαν να είναι «προστατευμένη και περιβαλλοντικά ορθή» η «κάθε χρήση» πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων και να επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια.

Τέλος, επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην «τρέχουσα και μεταπολεμική ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δάνειο 35 δισ. ευρώ της Ε.Ε. στο Κίεβο από ρωσικούς πόρους

Αφεντικά και δούλοι + Τα τετραπλά (video)

ΚΚΕ: Ντροπή η δικαστική απόφαση κατά της απεργίας μηχανοδηγών της Hellenic Train

Με θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχη επίθεση απειλεί το Ιράν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα