ΑΘΗΝΑ
04:31
|
18.10.2024
Η αίθουσα Τέχνης Mataroa Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Σιδέρη από 10/10 έως Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
Η αίθουσα Τέχνης Mataroa Gallery βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αίθουσα Τέχνης Mataroa Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Σιδέρη «και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι από τη δούλεψή της», η οποία ξεκίνησε χθες Πέμπτη 10/10 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.

Ο εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης γράφει για τον Τάκη Σιδέρη:

‘Η κοφτή και γρήγορη εν δυνάμει ματιά του ζωγράφου βιάζεται να καταγράψει τα προσφερόμενα, μη τυχόν και χάσει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται εκείνες τις επίμαχες στιγμές. Να αξιοποιήσει έτσι και το πλεονέκτημα από το ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων περασμάτων της καιροφυλακτούσας έμπνευσης’. Το παραπάνω είναι απόσπασμα από ένα πεζό του Σιδέρη, που συνοψίζει, με τον καλύτερο τρόπο, τον τρόπο δουλειάς του και καθρεπτίζει ταυτόχρονα το πώς δουλεύουν και άλλοι. 

Το να πεις ‘δυο λόγια’ για τον Τάκη είναι μάλλον δύσκολο, ιδιαίτερα όταν είσαι φίλος και ομότεχνος -το συνάδελφος, πολύ συνδικαλιστικό…Ο Σιδέρης, ένας πληθωρικός ζωγράφος-στοχαστής, είναι μια εμβληματική παρουσία, διαχρονική,  ένα ‘τοπόσημο αθηναϊκό’, θα έλεγα, ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό για την ποιότητα και τη συνέπεια της αισθητικής του.

Ο στοχαστής Σιδέρης, σε ένα του βιβλίο με τίτλο ‘χρώματα και δύο πεζά’, περιγράφει, με τρόπο ζηλευτό και φίνα πολυτονικά ελληνικά, την αγωνιώδη προσπάθεια του ήρωά του -ο ίδιος;- να ανακαλύψει ένα ακόμη βασικό χρώμα (το 4ο;). Το πεζό αυτό έχει τίτλο ‘χρωμόγεννα’, κατά το Χριστούγεννα, και μόνο η φαντασία ενός ζωγράφου θα μπορούσε να γεννήσει ένα τέτοιο σενάριο, και είναι απολαυστικό να το διαβάζεις.

Επανέρχομαι στην πρώτη αράδα του αποσπάσματος: η ‘κοφτή και γρήγορη’ ματιά του ζωγράφου γεννά την κοφτή και γρήγορη πινελιά του, ελεύθερη και σίγουρη και μαστορική -τη ζηλεύω-, με σβελτάδα στην εκτέλεση, που κρύβει όμως απόλυτη γνώση της δομής και της ανατομίας του “ανθρώπου και των πραγμάτων”. Μοιάζει οι κινήσεις των ηρώων του, είτε μπουζούκι παίζουν είτε τραγουδούν και χορεύουν, καπνίζουν ή διαδηλώνουν, να συνεπαίρνουν και τον ίδιο στην εκτέλεση της ζωγραφιάς, σε ένα μεθύσι δημιουργικό και μια νεανική φρεσκάδα ματιάς. Επιτέλους λίγη αυθεντική, χειροποίητη, γνήσια ζωγραφική (πήξαμε στο πλήκτρο…), που τείνει να γίνει είδος εν ελλείψει. Αυτά στη μικρή, ζεστή και φιλόξενη αίθουσα τέχνης Mataroa Gallery, που ίδρυσε σχετικά πρόσφατα, με πολύ κόπο, ρίσκο και αγάπη, ο νέος στο χώρο, Νίκος Παπαδόπουλος (τολμηρή απόφαση!), στο Cartier Latin της Αθήνας, τα Εξάρχεια, όπου πιστεύω χτυπά δυνατά ο σφυγμός της, άκρως ζωντανό και παλλόμενο, όπως σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

——–

Πληροφορίες Mataroa Gallery
Εμ. Μπενάκη 43, Αθήνα 
+306972438697
Δευτέρα έως Παρασκευή: 11πμ – 3μμ & 6μμ – 8μμ
Σάββατο: 12μ – 3μμ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου Μιχάλη Μαδένη

Ταινιοθήκη: Προβολή performance κρατουμένων μαθητών του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας

Ανοίγει η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ολλανδία: Υπάλληλος μουσείου πέταξε στον κάδο έργο τέχνης γιατί το πέρασε για σκουπίδι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα